5g-maktkampen på Xiangshan Hotel

2013-11-27 09:46  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Jag lyssnade på Afif Osseiran på ett fredagsseminarium på Wireless@KTH häromveckan.

Han är en av nyckelpersonerna på Ericsson och är ordförande i det stora EU-projektet Metis, ett av flera utvecklingsprojekt i världen för nästa mobilgeneration 5g.

Därmed har han en extremt viktig uppgift för Ericsson, och Sverige. Ericsson är landets största exportbolag och har här mer än dubbelt så många FoU-anställda som något annat företag.

Det är i Metis som Ericssons framtid avgörs, och på toppmöten som det på Xiangshan Hotel i Peking nyligen.

Ju mer teknik från Ericsson som används i den slutliga 5g-standarden, desto bättre för den svenska mobiljätten. Ett tekniskt försprång är ofta detsamma som ökade marknadsandelar och licensintäkter.

Men Afif Osseiran måste gå varligt fram. I Metis finns konkurrenterna Huawei, NSN och Alcatel-Lucent. De arbetar lika hårt för att driva igenom sina idéer. Osseiran måste hålla alla på gott humör, annars riskerar Metis att förlora sin starka ställning gentemot andra 5g-projekt.

Den 29–30 oktober presenterade Afif Osseiran Metis-projektet på 5g-mötet på Xiangshan Hotel i Peking. Alla var där. Förutom branschfolk och ledare för de olika 5g-initiativen deltog representanter från myndigheter i Kina, Sydkorea, Japan och EU-kommissionen på toppmötet.

5g är en avgörande kugge i ländernas industripolitik. EU vill med Metis-projektet återta ledningen i mobilbranschen. Sydkorea och Kina ser den nya standarden som sin chans att överta ledarskapet.

Efter toppmötet rapporterar Afif Osseiran att de olika 5g-initiativen ”inte längre är så olika”.

”Men det är klart att nykomlingarna är mer benägna att introducera ny teknik för att lättare ta sig in på marknaden. Det är naturligt.”

På min fråga om vilken ”ny teknik” nykomlingarna försöker driva igenom, exemplifierade han med multiantennsystem och utrustning för högre frekvensområden.

Osseiran menar förstås inte att etablerade spelare som Ericsson och Huawei avfärdar den typen av ny teknik. Men lika klart är att de vill lägga mer av sitt krut på vidareutveckling av de befintliga systemen än nykomlingarna.

Bland nykomlingarna finns koreanska Samsung, men också kinesiska Datang, mest känt för att ha tagit fram den kinesiska 3g-standarden. Den standarden drevs igenom i Kina av industripolitiska skäl. På samma sätt som den amerikanska standarden cdma en gång hjälptes fram i USA.

Maktkampen om 5g fortsätter. Både företagsledare och statschefer deltar. Toppmötet om 5g på Xiangshan Hotel var inte det sista.

Mer om: 5g Krönika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer