Vänd ryggen åt ryggskottet

2014-03-31 14:01  

Böj dig bakåt! Det är ofta bästa sättet att behandla ryggskott och stela kotor. Ingenjörskarriär hjälper dig att rädda ryggen.

Pang! Där satt det, ryggskottet. Ryggsmärtor, särskilt i ländryggen, är den enskilt vanligaste sjukskrivningsorsaken hos män i Sverige och den näst vanligaste hos kvinnor. Åtta av tio svenskar drabbas någon gång.

– Det är inte alltid nödvändigt att söka hjälp, det finns mycket du kan göra själv, säger Marie Zetterberg-Gellerstig, legitimerad sjukgymnast och vd på Sergel Rehab i Stockholm.

Förr ordinerades sjukskrivning och vila. Nu är det tvärtom: rör dig så mycket som möjligt.

– Det gäller att snabbt få fart på rörelseförmågan, annars stelnar du och får släpa dig fram som ringaren i Notre Dame, säger Marie Zetterberg-Gellerstig.

Promenader är ordinationen.

– Det sätter i gång cirkulationen och ökar kroppens kapacitet att självläka, säger hon.

Marie jobbar enligt McKenzie-metoden, som går ut på att böja tillbaka ryggen, när den har fastnat i ett framåtläge. Det behöver inte vara något dramatiskt som inträffar, en oförsiktig rörelse eller ett slarvigt lyft kan utlösa ryggskottet. Men det är grundat sedan länge. Det stillasittande kontorsarbetet innebär en hård press på diskarna i ryggraden och nacken.

Många mikropauser och att omväxlande stå och jobba gör gott. Men i ett akut läge orkar man inte stå länge.

– Då är det ligga ner som gäller. Men bara ett kort tag, säger Marie Zetterberg-Gellerstig.

Hon förespråkar smärtlindring i den akuta fasen.

– Man ska inte öppna dörren för smärta. Förr fick vi lära oss att det bara är att stå ut. Men det är fel tänkt. Ett par dagars kur med smärtstillande medel, gärna inflammationshämmande som dämpar svullnaden, hjälper en att komma i rörelse utan att det gör ont.

Det var av en slump som den nyzeeländska sjukgymnasten Robin McKenzie upptäckte att bakåtböjning hjälper mot ryggskott. Hans framåtböjda ryggskottspatient uppmanades att lägga sig på mage på britsen. När Robin McKenzie kom för att behandla patienten upptäckte han att britsen var upphöjd i huvudänden. Han blev förskräckt, för den ställningen ansågs då vara skadlig. Men patienten var mer eller mindre botad efter fem minuter med bakåtböjd ryggrad.

Ryggskola – Så förebygger du

Undvik sittande, det komprimerar ryggraden allra mest.

Ha alltid stöd i svanken, en hoprullad tröja duger, när du sitter.

Jobba helt upprätt – att stå framåtböjd innebär större press på ryggraden.

Träna ryggen, alla har vi en svag punkt. Gym är inte nödvändigt, med promenader kommer du långt. Men ju tyngre jobb, desto viktigare med stabiliserande rörelser för ryggraden. Ta hjälp av sjukgymnast.

Böj knäna när du ska plocka upp något. Gå så nära föremålet som möjligt och lyft ”med benen”. Undvik att böja och vrida kroppen.

Gör bakåtböjningar så fort du har gjort något som kan utlösa ett ryggskott. Snöskottning, trädgårdsarbete, för länge framför datorn, bilkörning/åkning.

Böj dig frisk!

Ryggskott kan du ofta häva själv. Sjukgymnasten Marie Zetterberg-Gellerstig ritar och beskriver sina 4 bästa knep.

1.  Stå upp och böj tillbaka ryggen, så långt det går.

2. Häng på skrivbordet.

3. Ligg på golvet med benen i 90 graders vinkel.

4. Ligg på mage med en kudde under magen. Ta bort kudden när du är lite bättre.

Elisabeth Vene

Mer om: Hälsa Friskvård

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt