Tips: Så pratar du med chefen om för hög arbetsbelastning

2022-02-18 09:46  
För mycket att göra? Så pratar du med chefen om problemet. Foto: Unsplash

Överöst av jobb på hemmakontoret? Här är några tips när du pratar med chefen om en tung arbetssituation.

En baksida med distansarbete är att chefer eller teamledare kanske inte har full koll på hur mycket du jobbar. Konsekvensen kan bli att arbetsuppgifter hopar sig. Om du känner dig överlastad av jobb är det läge att ta upp detta med chefen, men det är viktigt att komma väl förberedd till samtalet, skriver sajten Fast Company. Här är tre tips:

Dokumentera uppgifter

Skriv ner en tydlig att göra-lista med datum då dina arbetsuppgifter ska vara klara. Beräkna tidsåtgång och vilka personer du är beroende av för att kunna slutföra dina uppgifter. Listan är viktig för att både du och chefen ska förstå vilka avvägningar som behövs för en rimlig arbetsbörda och tillfredsställande resultat. Informationen underlättar också om chefen behöver se över hela teamets insatser och anpassa enskilda deadlines för att jobbet ska flyta på mer effektivt.  

Läs mer: Ta det lugnt – och få mer gjort på jobbet

Se över arbetsflödet

När du dokumenterar mängden arbetsuppgifter bör du vara tydlig med var olika förfrågningar kommer från och vilka du förväntas leverera resultat till. Din chef kanske inte är medveten om hur många personer som lägger arbetsuppgifter på ditt bord. Informationen kan underlätta bedömning av vem som kan lägga ut jobb på dig och om du kan bli avlastad. 

Föreslå prioriteringar

Fundera på hur du själv skulle prioritera dina arbetsuppgifter om beslutet vore ditt. Skriv ner motiveringar. Din prioriteringslista kan bli en bra startpunkt i samtalet. Kommer chefen fram till andra prioriteringar är det värdefullt att förstå skälen bakom detta. Det ger dig en inblick i vad chefen fokuserar på i arbetsflödet och i slutänden kan förståelsen av detta underlätta din egen jobbvardag.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt