Sverige i täten på nätbaserad utbildning

2013-03-04 06:25  
Mooc, Massive Online Open Courses, är öppna kurser tillgängliga för alla via nätet. Foto: Colourbox

En uppkopplad dator är i dag allt som behövs för att följa kurser vid amerikanska toppuniversitet. Men svenska högskolor har hunnit minst lika långt inom nätbaserad undervisning.

Det nya trendordet är Mooc, Massive Online Open Courses, öppna kurser som är tillgängliga för alla via nätet. Men redan för tio år sedan började exempelvis KTH och Stockholms Universitet erbjuda den förberedande matematikkursen Sommarmatte via nätet. Och till skillnad från amerikanska "moocar" innehåller Sommarmatte en examen och ger även högskolepoäng.

-Det är viktigt att inte bara tillgängliggöra kurser utan att ge dem ett sammanhang, säger Johan Thorbiörnson, ansvarig för nätutbildning vid KTH.

Han förklarar att nätresurserna bör stärka det som redan görs vid högskolans campus, och exempelvis innehålla samverkan mellan studenter och lärare.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt