Studie visar: Halva arbetsdagen går till mejl och telefonsamtal

2018-05-14 13:14  
Arbetsmiljöverket varnar för att digitaliseringen gör att arbetet är närvarande även utanför arbetstid. Foto: Kumar Sriskandan / Alamy, Carolyn Franks / Alamy

Nästan hälften, 45 procent, av arbetsdagen går åt till att svara på mejl och telefonsamtal.

Så ser verkligheten ut för dagens kontorsanställda, visar en kunskapssammanställning om flexibiliseringen av arbetslivet som gjorts av Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT Nyheter.

Digitaliseringen gör att arbetet är närvarande även utanför arbetstid, och myndigheten varnar för att det kan minska arbetstagarnas möjligheter till återhämtning.

Flera studier visar att tillgängligheten kan kopplas till en rad negativa hälsoeffekter. ”Bara under åren 2012–2014 har sjukskrivningar till följd av stress ökat med 70 procent”, skriver Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Veckodagen med de sämsta mejlen

Enligt en ny studie av Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) upplever chefer en högre grad av digital stress än andra anställda akademiker. Rapporten visar att chefer med ständiga krav på nåbarhet är särskilt påverkade av det gränslösa arbetsliv

Mer om: Mejl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt