Student-konsulterna får försprång med stafett-vd

2009-05-19 23:00  

Här är konsultföretaget som byter ledningsgrupp varje år. Det ställer krav på organisationen. Så här gör vd:n som lämnar över stafettpinnen.

När konsultföretagen får känna på en vikande marknad i lågkonjunktur, går det allt bättre för studentkonsultföretaget Lunicore på Lunds universitet.

Det är inte något "hyr en student och få barnvakt till helgen", utan kvalificerade uppdrag som utförs av dem som är i slutet på sin utbildning. Det innebär extremt snabb omsättning på ledningsgruppen. Företaget, som kom i gång 2004, är inne på sin 8e vd, nummer 9 börjar efter sommaren.

En milt sagt föränderlig organisation.

-?Fördelen är att man får in så mycket fräscht tänk och nya idéer, mer än vi hinner göra något av. Och så att organisationen blir allt plattare, säger vd Hannes Ullman.

Han läser väg?&?vatten med inriktning mot infrastruktur och samhällsbyggande, men kom in som it-konsult, på grund av sitt stora dataintresse.

-?Det går inte att ha en jättetydlig hierarki, det finns heller inget behov. Delaktigheten är väldigt stor. Det finns förstås mycket vi skulle behöva lära oss av andra företag, men när det gäller att lyssna på de anställda ligger vi nog i framkant.

-?Alla beslut fattas i stort sett gemensamt, berättar Elisabeth Elvingsson, som var vd före Hannes Ullman.

Det här gör att överlämningen till nästa ledningsgrupp blir ganska odramatisk. Den nya vd:n går in och kör parallellt en månad med den avgående. Kommunikation är ledord. Liksom dokumentation. Av allt, stort som smått.

-?Dokumentet ska vara så tillgängligt att en person kan se direkt vad som ska göras, säger Hannes Ullman.

Lunicore startades 2003 av två ekonomistudenter för att hjälpa studenter att få arbetslivserfarenhet, något de flesta är svältfödda på. Affärsidén är att erbjuda kvalificerade tjänster som företagen behöver, men inte har råd att köpa från de stora konsultbolagen.

Konsulterna huserar under takfönstren i AF-borgen, Lundastudenternas högsäte sedan 1800-talet.

Här sitter en av konsultgrupperna och gör veckans kundringning, när vi sticker in näsan i vindsrummet. Teknikkonsulten Johanna Nilsson är nöjd, hennes grupp har bokat tre kundbesök.

Lunicore tar 20-30 procent av vad de stora konsultbolagen tar betalt, som mest hälften. Förra året var omsättningen 400?000, man siktar på 600?000 i år. Viktor Karlsson, tidigare ansvarig för teknikkonsulterna, går in som vd och tar ett rejält grepp på försäljningen. Avgående vd:n har kommit in på ett exklusivt och krävande program, technology management, till hösten.

Är det inte svårt att släppa taget, när man arbetat upp verksamheten?

-?Jo, medger Hannes Ullman, som ska hålla sig kvar genom att ingå i styrelsen.

Hannes råd för bra överlämning

1. Dokumentera rutinerna, gör en checklista.

2. Gå sida vid sida i en månad för att fånga upp saker som man missat i dokumentationen.

3. Rangordna affärskontakter i olika nivåer.

4. Gå igenom affärsplanen, se till att din efterträdare vet vilka visioner som ska förvaltas och förbättras.

5. Sätt upp en målsättning, både personlig och för företaget för de närmaste månaderna.

6. För en enklare dagbok, som visar vad som har tagit tid, ger tips om vad man kan undvika och underlag för reflektioner.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt