Så klarar du konkurrensen från yngre i jobbsökandet

2019-08-16 12:35  
Här är några strategier för att rikta uppmärksamheten på annat än ålder under intervjun och visa att du är rätt person för jobbet. Foto: Mito Images/REX

Har du upplevt åldersdiskriminering och känner dig lite modfälld inför en intervju med en yngre rekryterare på en ung arbetsplats? Här är tipsen som kan ge dig fördelar.

Det finns ett sug efter yngre medarbetare på många företag, särskilt inom tech-branschen, men att du är lite äldre än jobbkonkurrenterna behöver inte vara ett hinder, skriver Harvard Business Review.

I en artikel har ledarcoachen Rebecca Zucker sammanställt några strategier för att rikta uppmärksamheten på annat än ålder under intervjun och visa att du är rätt person för jobbet.

Visa energi istället för erfarenhet

Istället för att rada upp hur många års erfarenhet du har, eller hur många gånger du gjort en viss typ av projekt, bör du visa din entusiasm och passion för jobbet du söker. Att bara fokusera på erfarenhet kan ha en avskräckande effekt på rekryteraren och du riskerar att framstå som en besserwisser.

Lyssna och erbjud lösningar

Föreställ dig intervjun som ett rådgivande samtal. Var nyfiken och ställ öppna frågor i kombination med ett engagerat lyssnande för att förstå organisationen, sammanhanget och utmaningarna. Då kan du bättre beskriva hur du kan tillföra mervärde och lösningar. Det gör att du framstår som övertygande och säker.

Läs mer: Tre råd i väntan på svar efter jobbintervjun

Undvik en hierarkisk stil

Visa att du har en ödmjuk inställning till att samarbeta med andra. Lagarbete är normen för yngre och allt som signalerar en hierarkisk stil, exempelvis att ställa frågor om titlar och kontrollfunktioner, är en varningsflagga för förmågan att passa in i en samarbetskultur.

Var på samma våglängd som rekryteraren

Under en intervju kan du komma långt med värme och humor för att visa att du är rolig att jobba med. Undvik däremot att skoja till det med uttryck som det var före internet eller det var före din tid. Det kan bli obekvämt och skapa en distans. Prata bara om saker som yngre personer kan relatera till.

Visa samarbetsförmåga med olika grupper

Ge exempel på hur du har samarbetat med människor på olika nivåer och med olika roller. Genom detta kan du få fram att du är van att arbete med yngre utan att specifikt lyfta fram ålder. Du bör också visa att du vill dra nytta av människors olika erfarenheter.

Tänk på kläderna

Att passa in i en yngre grupp betyder inte att du måste ha en luvtröja eller se ut som alla andra. Istället bör du känna dig bekväm och äkta samtidigt som du passar in i kulturen. Kanske kan det vara läge att förnya garderoben och hitta en mångsidig stil som passar på olika företag.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär Intervju

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt