Podd av ingenjörer vill bryta tabun kring utbrändhet

2020-01-27 07:00  

Civilingenjörerna Sara Hermansson, Sofia Wahling och Beatrice Svedberg drabbades alla av utmattningssyndrom. Med podden ”Ut ur väggen − och vidare i livet” vill de peppa andra och förmedla hopp om att det finns en väg tillbaka.

Varför startade ni podden?

– Vi har alla haft utmattningssyndrom och ”rehabbat” oss igenom det. Jag kom på podden när jag började må bättre och kände att jag ville vara öppen mot andra om vad som hände mig. Jag ville inte ha ett hål mitt i livet och låtsas som ingenting. När jag började berätta för andra insåg jag att många hade liknande erfarenheter. Det är märkligt att vi inte pratar mer om utbrändhet, man läser om att det är vanligt men när man drabbas känns det skamfyllt och ensamt. Jag hade själv behövt en lite peppig podd när jag blev sjuk, säger Sara Hermansson.

Vad pratar ni om?

– Vi mörkar inte att det är jobbigt och svårt, men vi vill framför allt förmedla att det finns ett liv efter utbrändheten. I podden pratar vi om att livet på andra sidan kanske till och med blir bättre, men man behöver göra förändringar och se över sin livsstil. Exempelvis är ingenjörsvärlden ganska kravfylld men vi vill fortsätta som ingenjörer och har hittat verktyg för det nu. I podden tar vi också upp hur det är att vara anhörig, kollega eller chef till någon som blivit utbränd och hur man kan agera.

Läs mer: Svensk entreprenör: ”Inget konstigt att jobba 80 timmar”

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har fått jättefina reaktioner och mycket uppskattning för att vi gör podden. Många lyssnare känner sig berörda. De berättar och reflekterar kring vad de själva varit med om. Och varje enskilt personligt svar är ju skäl nog till att göra podden. Vi kommer på nya avsnitt hela tiden, det känns jättekul, säger Sara Hermansson.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt