”Nu har ’lilla gumman’ tröttnat”

2013-11-08 10:50  
Anna skriver att hon hoppas få fortsätta som ledare i en annan organisation som är mogen att inte se henne som kvinna, utan som människa och i sin yrkesroll som ledare. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Colourbox

LÄSARKOMMENTARER. Artikeln om orsaken till bristen på kvinnliga chefer får känslorna att svalla. ”Heja, Ingenjörskarriär” och ”feministiskt dravel” är två av synpunkterna.

I artikeln ”Stort ego bakom litet ledarskap” refereras Tomas Chamorro-Premuzic, professor i psykologi på University College London, som anser att det är sant att kvinnor når glastaket. Men det största problemet är att det saknas karriärhinder för inkompetenta män.

I sin blogg på Harvard Business Review hänvisar han till undersökningar som visar att manliga chefer är mer arroganta, manipulativa och riskbenägna än kvinnor:

- Män över hela världen tror att de är så mycket smartare än kvinnor.

Ingenjörskarriärs läsare var inte sena att kommentera artikeln:

”Till och med år 2013 har en del män svårt att ’ta’ en kvinnlig chef", skriver signaturen Lelle som önskar mer färg i företagen med blandade åldrar och båda könen representerade.

En kvinnlig chef, omgiven av manliga kollegor, skriver så här: ”Mina och mitt teams lyckosamma resultat tystas däremot ner och hade jag misslyckats på samma sätt som dem så hade jag antagligen inte fått vara kvar. Nu har "lilla gumman" tröttnat på att hämta kaffe och boka flygresor åt de manliga chefskollegorna och hoppas få fortsätta som ledare i en organisation som är mogen att inte se mig som kvinna utan som människa och i min yrkesroll som ledare. Jag vill inte dra alla duktiga män över den här kammen men jag vill ändå betona att vi har en hel del kvar att jobba med ute på våra arbetsplatser”, anser Anna som egentligen vill stanna.

”Heja Ingenjörskarriär som vågar publicera och provocera i en mansdominerad läsarkrets!”, kommenterar Pär.

”Det finns mycket sanning i det, har erfarenhet av inkompetenta uppblåsta chefer som bara ser till sitt eget och utnyttjar andra genom härskartekniker och manipulation”, påpekar signaturen Anonym.

Emil håller inte med: ”Skulle ni våga skriva om någon som tycker att kvinnor är ett problem? Aldrig, för då skulle ni drabbas av en skitstorm utan dess like. Morgontidningarna och kvällstidningarna tävlar med varandra om vem som kan hacka på män mest. Kan jag inte få slippa sådant i min facktidning åtminstone?”

Signaturen Adam Bek anser att  Tomas Chamorro-Premuzic kastar sten i glashus:

”Titeln professor betecknar normalt att innehavaren är ledare för en institution. Tomas Chamorro-Premuzic är uppenbarligen enligt sina egna slutsatser inkompetent och övervärderar sin intelligens.”

Andra läsare vill diskutera bilden av chefen:

”Vart kommer bilden av att en bra chef är någon som pekar med hela handen oavsett om han vet vart han ska? En bra chef är insatt i sakfrågorna i verksamheten och är en resurs för sina medarbetare, men varför vill de flesta inte anställa den typen av chefer?”, undrar Sven.

 

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt