Lönsamt vårda språket

2009-05-19 10:00  

Det kan löna sig att vara värna om språket. Språkteknologen Viggo Kann får 50 000 kronor i pris för sina språkvårdande insatser.

Det är Erik Wellanders pris för framstående forskning inom språkvårdens område som i år går till Viggo Kann, professor i datalogi vid KTH i Stockholm. Kann är mannen bakom att ordboksserien Lexin blivit tillgänglig på nätet.

Han har särskilt ägnat sig åt datoriserade språkstöds- och språkgranskningsprogram och han har lett arbetet med språkkontrollprogrammet Granska, som kan användas av alla som skriver svenska, men som också finns i en särskild version för dem som inte har svenska som modersmål. Han har också lett projekten Folkets engelsk-svenska lexikon och Folkets synonymlexikon, där alla kan vara med och bygga upp dessa språkliga hjälpmedel på nätet.

Priset delades ut i fredags, den 15 maj, Språkrådsdagen, av professor Mats Thelander, som är ordförande i Erik Wellanders fond. Fonden är uppkallad efter professorn i tyska, som var en stor vårdare av svenska språket vid förra seklets mitt.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer