Läsare: ”Kvinnor är bättre på allt”

2015-09-11 10:21  
Ni är toppen, ingenjörer! Det visar en ny undersökning av allmänhetens syn på yrkeskåren som genomförts av Sveriges Ingenjörer. Uppfattningen är dessutom att ni kommer att lösa våra problem med energiförsörjning, miljö och sjukvård. Foto: All Over Press

Ungefär en tredjedel av Ny Tekniks läsare tycker att kvinnliga ingenjörer har samma möjligheter som sina manliga kolleger. Det framgår av tidningens Månadens fråga.

Ny Teknik ställer varje månad en aktuell fråga till prenumeranterna av tidningens nyhetsbrev. I juni frågades om kvinnliga ingenjörers möjligheter på arbetsmarknaden.

Totalt svarade 4 094 personer på frågan. En knapp tredjedel, 29 procent, ansåg att kvinnliga ingenjörer har samma möjligheter som manliga ingenjörer. Många av dem som svarade så har i kommentarerna lyft upp att företag strävar efter en jämnare könsfördelning.

”Kvinnor kan troligtvis ibland dra fördel av könet vid rekrytering då många företag trots allt strävar efter att få en jämnare balans mellan könen. Dock har jag hört om situationer där de kanske inte tas på lika stort allvar. Så det kanske går jämnt upp”, skrev en person.

”Man talar om individer och kompetens, ej om kön”, svarade en annan person.

Tio procent tyckte att kvinnor har större möjligheter än män. I den gruppen har många påpekat att företag prioriterar kvinnliga ingenjörer för att de vill framstå som moderna. Men en del anser att kvinnor har större möjligheter för att de helt enkelt är bättre än sina manliga kolleger: ”Kvinnor är bättre på allt” skrev en person.

Drygt hälften av de svarande, 53 procent, uppgav att kvinnliga ingenjörer inte har samma möjligheter som sina manliga kolleger. Många i den gruppen har framhållit att kvinnliga ingenjörer måste överprestera för att uppfattas som likvärdiga männen. Flera personer påtalade också att kvinnors intresse för teknik inte tas på allvar. En facklig förtroendeman skrev att det finns tydliga avvikelser mellan kvinnor och män när det gäller lön och befordringar.

Åtta procent svarade att de inte var insatta i frågan.

Månadens fråga

  • Månadens fråga ställs till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundra tusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser.
  • Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Linda Nohrstedt

Mer om: Jämställdhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer