Kravet för att få behålla medarbetarna: Tydliga utvecklingsvägar

2019-01-31 10:46  
Arbetsgivare som aktivt visar vilka utvecklingsmöjligheter som finns är vad som krävs för att behålla medarbetarna, visar en ny undersökning. Foto: Bruno Nascimento / Unsplash

För att fortsätta engagera medarbetarna under 2019 behöver arbetsgivare aktivt förtydliga de utvecklingsmöjligheter som organisationen erbjuder. Ta till exempel rygg på Ikea som arbetar aktivt med att visa hur medarbetare växer hos dem.

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

Många medarbetare i Sverige är öppna för att förändra sin arbetssituation under året. Det visar en undersökning bland 1000 yrkesverksamma personer som Blocket Jobb gjort tillsammans med Kantar Sifo.

Mest sugna på att byta arbetsgivare är åldersgruppen 30 - 49 år. Där är nästan var femte person öppen för att gå till en annan arbetsgivare. Lika många, 20 procent, skulle vilja vidareutbilda sig under året.

Karriärförändring i fokus i storstäder

Storstädernas yrkesverksamma är mest benägna att göra en karriärförändring, liksom unga i åldersgruppen 18 - 29 år.

– För att behålla unga talanger gäller det att kunna erbjuda någon form av förändring eller utvecklingsmöjlighet som gör jobbet fortsatt utmanande, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Jobb.

Läs mer: Sätta mål i karriären – och nå dem

Fredrik Stranne är vd på employer branding och kommunikationsbyrån Coreworkers. Hans råd till arbetsgivare är att tydligt paketera och kommunicera hur medarbetare kan växa i sitt yrke och som person hos just dem.

– Arbetsgivare behöver skapa arenor och tillfällen att ta del av och lära sig om utvecklingsmöjligheterna. Interna arbetsmarknadsdagar, interna karriärsidor och löpande utvecklingssamtal är exempel på det, säger Fredrik Stranne.

Ikea är förebild

Ikea, som Coreworkers arbetar med, är förebilder på det här området. De har en digital plattform där utvecklingsvägar tydliggörs genom personliga historier kring medarbetares olika sätt att växa både inom sin roll, mellan roller, avdelningar, butiker och så vidare. Det kan inspirera andra att utvecklas.

Läs mer: Här är bästa tipsen inför utvecklingssamtalet

– De gör också världens största satsning på employee engagement. Varje år kör de sin så kallade talent focus week ute på varuhusen. Där hålls bland annat speeddejting och seminarier i syfte att utveckla medarbetarna och visa på karriärmöjligheter inom företaget. Där blir det tydligt vilka formella steg du kan ta och även hur du som medarbetare kan växa utifrån din egen potential.

Läs fler nyheter om personalfrågor hos Personal & Ledarskap!

Jennie Jensen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt