Här applåderas blyga ledare

2009-06-01 11:00  
Nejra Besic

Blyghet är en god ledaregenskap – i Kina. Det framgår i Nejra Besics avhandling.

I vår västerländska kultur ska det vara vassa armbågar och social kompetens. Vi ser ner på blyghet; i USA betraktas blyghet som något man behöver medicin mot. Men i andra kulturen, till exempel Kina, uppskattar man blyghet, eftersom det är ett kollektivt samhälle, där individen inte förväntas ta så stor plats.

– Blyga kan ha problem med nya människor. Men de slappnar av så småningom, även om det tar mer tid. De har ju inte sämre kompetens, säger Nejra Besic till Du&jobbet.

Enligt Nejra Besic, som har lagt fram sin avhandling om blyghet vid Örebro universitet, finns det forskning som visar på sämre karriärutveckling för människor som har sociala svårigheter. Det är inte bra att vara blyg om man vill avancera. Hon tycker att vi borde lyfta fram och bejaka olika personligheter.

– De som är blyga fungerar i arbetsgrupper om vi accepterar att det finns individuella skillnader mellan människor. Det kräver mer av dem som inte är blyga.

Själv är hon inte det minsta blyg. Anledningen till att hon valde ämnet för sin avhandling var att en stor del av jobbet som musiklärare gick ut på att få eleverna att slappna av inför klassen på lektionerna.

Nejra Besic är kvar i musikvärlden. Hon är rockartist med skivkontrakt och eget album på gång.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer