Gubbvecka anmäld: diskriminerar unga

2009-02-03 23:00  
Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag&Avtal och Arbetarskydd.

Jag minns känslan. Sommar, ljus björklöv och knästrumpor. Allt det, som när jag var liten, innebar tio veckors kravlös ledighet. Men sen, när mina ungar var små, handlade det mer om: Hur ska vi få ihop det?

Lösningen var ett par veckor till då trötta barn väcktes i ottan och sedan semestrar omlott. Så känslan jag minns var avund när jag missunnsamt blängde på 40-plussarna på jobbet som tack vare kollektivavtalet fick extra semester - gubbveckan.

Från och med årsskiftet råder förbud mot åldersdiskriminering i Sverige, enligt påbud från EU.

Frågan är vad som kommer att hända med de extra semesterveckor som äldre tillskansat sig i kollektivavtal. Anmälningar har redan kommit in till den nya Diskrimineringsombudsmannen.

En, för oss 40-plussare, skrämmande variant är ju att gubbveckan försvinner. Men nu är det inte det målet som hägrar för dem som anmält. Förhoppningen är förstås att alla ska få längre ledighet.

Det är inte så enkelt som att bara slå fast att de yngre med kortare ledighet är diskriminerade. Orsaken till gynnandet av äldre måste beaktas.

Gubbveckorna i kollektivavtalen kom till för att människor när de blir äldre orkar mindre och därför är ledigheten tänkt att motverka utslitning i förtid. De nya reglerna säger att en särbehandling på grund av ålder ska vara lämplig - nödvändig för att uppnå ett berättigat syfte. Det innebär att om en domstol tycker att det är berättigat att inte slita ut 40-plussare så är gynnandet okej. Men om domstolen tycker att vi löper större risk att slitas ut under småbarnsåren drar alla yngre vinstlotten och får längre semester.

Svensk arbetsgivare har länge anklagats för att vara ungdomsfixerade. I vårt land är det, till skillnad från till exempel USA, mycket vanligt med krav på ungdom i platsannonser.

Sådana formuleringar kan vara tillåtna även nu. Det finns godtagbara orsaker. Till exempel:

En arbetsplats med få anställda behöver yngre medarbetare på grund av risken att alla där går i pension ungefär samtidigt.

Minimilöner utifrån ålder för att undvika att ungas löner dumpas.

Att lärlingsanställningar har en åldersgräns.

Dock finns det en typisk kommentar från arbetsgivare som vill undvika äldre, yngre eller sökande som är födda utanför landet: "Du måste passa in i gruppen". Det vill säga, gruppen måste vara helt homogen.

Det argumentet håller inte!

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt