En varning till alla chefer

2014-02-20 11:52  
Lennart Kriisa, chefredaktör för Lag & Avtal och Arbetarskydd. Foto: Jörgen Appelgren

Domen från Östersunds tingsrätt slår ner som en bomb. Experterna jag talat med har varit eniga: åklagaren kommer aldrig kunna övertyga domstolen om orsakssambandet mellan chefernas handlingar och socialsekreterarens självmord. Men det är precis vad åklagaren lyckats med.

Domen höjer kraven på alla chefer. Att på lösa boliner avskeda en anställd som mår dåligt, orsakad av förhållandena på arbetsplatsen, är att samtidigt göra sig skyldig till ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Därmed är ett av kraven uppfyllda i brottsbalken, resonerar tingsrätten.

 

Så vad hade hänt om cheferna inte tagit denna risk? Skulle Lasse ändå ha begått självmord? För att kunna besvara denna fråga gör tingsrätten en hypotetisk bedömning. En sådan är nödvändig för att styrka orsakssambandet. Och för tingsrätten är det tydligt, om Lasse inte fått veta att han skulle bli avskedad, då hade han inte begått självmord. Alltså har cheferna vållat Lasses död.

 

Vi har fått ett nytt rättsläge för Sveriges chefer. Åtminstone fram till hovrättens bedömning.

 

Text: Lennnart Kriisa

 

Arbetarskydds chefredaktör Lennart Kriisa bloggar om arbetsmiljö. Följ bloggen här.

Mer om: Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt