”Debatten om it-säkerhet mer påtaglig i USA”

2017-05-26 10:25  
Paulina Modlitba Söderlund, IoT-poddens programledare rapporterar från USA i fjärde avsnittet. Foto: Jörgen Appelgren

IOT-PODDEN. Det har varit stort fokus på it-säkerhet i USA: Läckta mejl, kontakter med andra länder och nu senast hacker-attacken. IoT-poddens fjärde avsnitt tar tempen på USA.

Paulina Modlitba Söderlund som är IoT-poddens ordinarie programledare befinner sig i USA och är med i programmet på länk från det tillfälliga hemmet i New York. Programmet handlar den här gången om it-säkerhet och spelas in dagarna efter Wannacry, den skadliga koden som angrep 200 000 system i över 100 länder.

– It-säkerhet är ett hett ämne här efter presidentvalet, hackade e-mejl i förhållande till Ryssland . Det är ett väldigt närvarande ämne nu på ett helt annat sätt än tidigare när jag varit här, säger Paulina Modlitba Söderlund.

Hon besöker Tandon school of engineering i Broolyn och talar med ingenjörsstudenter om it-säkerhet.

– Det var slående att en ung generation som har koll på ämnet blev mer restriktiv med vad man la ut i sociala medier i takt med att man lärde sig mer om hur data används och hur den kan ta fel vägar.

Ser du någon skillnad i hur ämnet it-säkerhet diskuteras i USA respektive Sverige?

– Debatten om it-säkerhet är mer påtaglig i USA än i Sverige och har pågått ett tag med tanke på allt som hänt här och debatten når vanligt folk, säger Paulina Modlitba Söderlund.

IoT-podden har också besökt automationsingenjören och experten Nicklas Keijser på Rejlers. Gäst i studion är it-säkerhetsingenjören Leif Jonsson på Siemens.

Lyssna på podden här!

Lyssna på Soundcloud

IoT-podden görs av Ny Teknik i samarbete med Beppo Ljudproduktion och Hallström PR och sponsras av Telenor Connexion och Rejlers.

Detta och de tre första avsnittenhittar du på Soundcloud och Itunes.

Den kan också nås via sociala medier: Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin.

Här hittar du alla avsnitt

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer