Innovation

Vulkanens kreverande bubblor var större än en finlandsfärja

Bogoslof Island är toppen på en undervattensvulkan. Foto: Maggie Mooney-Seus
Aleutiska öarna utanför Alaska. Foto: NASA
Den del av undervattensvulkanen Bogoslof som sticker upp ovanför havsytan, med förklarande text av forskare knutna till Smithsonian Institution. Foto: Smithsonian Institution

Fartygsbesättningar har beskrivit hur en enorm svart kupol reser sig ur havet. Nu visar en studie att undervattensvulkaners gasbubblor kan ha en diameter på flera hundra meter.

Publicerad

Aleutiska öarna består av mer än 200 öar. Kedjan som sträcker sig från Alaska till långt ut i Berings hav har formats av vulkaner, och hela 40 av dem är ännu aktiva. Vulkanen Bogoslof ligger dock 100 meter under vattenytan – och för två år sedan började den släppa ut gasbubblor.  

Förbipasserande båtar har tidigare observerat utbrott från den underjordiska vulkanen Bogoslof och liknande undervattensvulkaner. Besättningarna har då rapporterat om hur en enorm svart kupol reser sig ur havet, som sedan kreverar i en massiv plym av gas och ånga. Men att vetenskapligt studera gasbubblorna medför stora risker, till och med för flygplan – och man har därför haft väldigt lite kunskap om fenomenet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här