Varmare klimat ger massdöd bland koraller

2000-11-08 13:00  
Korallreven försvinner i allt snabbare takt. De vitnar och dör när havsvattnet allt oftare når så höga temperaturer att symbiosen mellan korallerna och deras alger förstörs.
 
De första larmrapporterna kom redan 1997 och 1998 när flera korallrev runt om i världen bleknade till följd av en ovanligt kraftfull El Niño. Nu har Rich Aronson vid the Dauphin Island Sea Lab i Alabama tagit borrprover från korallrev utanför Belizes kust i Centralamerika. Hans och flera andra undersökningar från olika korallrev jorden runt ökar forskarnas oro för korallreven. De visar att inget liknande har hänt korallerna på över 3 000 år.
 
- Det här är det första verkliga beviset för kopplingen mellan den globala uppvärmningen och korallrevens massdöd, säger Aronson till Ny Teknik. Det otäcka är att många biologer varnade för det här redan på 80-talet. Och nu händer precis det.
 
Det är tropikerna som råkar värst ut, menar han, med en temperaturhöjning på en halv grad Celsius bara under de senaste tio åren. Det är tio gånger mer än den genomsnittliga temperaturökningen i världshaven.
 
Mark Eakin vid the World Data Center for Paleoclimatology i Colorado som har analyserat flera borrprovningar säger ungefär samma sak. Han menar att människans aktivitet är den enda möjliga förklaringen till de allt högre temperaturerna.
 
En av de viktigaste orsakerna till de ökande temperaturerna är höga koldioxidhalter i atmosfären. Men de ger inte bara högre temperaturer. De tvingar även upp koldioxidhalterna i havet, vilket automatiskt sänker pH-värdet i vattnet. Konsekvensen blir då att korallerna får allt svårare att bilda kalcium. Inga tecken tyder heller på att de klarar att anpassa sig. Om den nuvarande trenden består kan korallerna bli allt för spröda för att bära upp tyngden från ett rev. Korallerna dör då av att revet kollapsar.

Sture Henckel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer