Unga forskare tävlar om en halv miljon

2012-03-29 14:44  
David Tennander, Esra Kahraman, Matilda Tranell och Fredrik Bjernulf har tagit fram en egen Iphoneapp. Foto: Helen Ahlbom

De 59 finalisterna ställer ut sina projekt på Tekniska museet den här veckan. I kväll avgörs vilka som får resestipendier på över en halv miljon kronor.

Det kryllar av gymnasieungdomar på Tekniska museet den här veckan. De visar upp sina forskningsprojekt som handlar om allt från induktiva skotorkar och Stirlingmotorer till vattenrening av våtmarker och smarta appar.

-Vi har tagit fram appen Insleep, som löser ett gemensamt problem som vi haft. Nu kan vi lyssna på musik eller en ljudbok, och när vi somnar tonas ljudet ned och stängs av, säger Matilda Tranell, som tillsammans med tre klasskamrater från Blackebergs gymnasium är en av finalisterna i Unga Forskares innovationstävling.

De har tagit fram en egen algoritm, och använder accelerometern i mobilen för att registrera rörelse per tidsenhet. Blackebergsgänget hoppas att Insleep-appen ska finnas att köpa på Appstore ”inom kort”.

Alla fyra planerar att läsa vidare till civilingenjör.

Lars Hagman, universitetslektor på KTH, är en av tolv jurymedlemmar som ska bedöma projekten.

-Det är hög standard i år, och många har gjort ett fantastiskt jobb. Vi bedömer projekten efter kreativitet, vetenskaplig tanke, grundlighet, teknisk förståelse och tydlighet, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL