Trio tilldelas årets Nobelpris i fysik – för kvantmekanik

2022-10-04 13:09  

Årets Nobelpris i fysik går till Alain Aspect, John F Clauser och Anton Zeilinger för forskning inom kvantmekaniken.

Trion får priset för "experiment med sammanflätade fotoner som påvisat brott mot Bell-olikheter och banat väg för kvantinformationsvetenskap”.

"Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger har var och en gjort banbrytande experiment med sammanflätade kvanttillstånd, där två partiklar hör ihop i en enhet även när de är separerade. Med sina resultat har de berett vägen för ny teknologi byggd på kvantinformation", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Stort forskningsfält

I dag finns ett stort forskningsfält som handlar om bland annat kvantdatorer, kvantnätverk och avlyssningssäker kvantkrypterad kommunikation, lyfter Kungliga Vetenskapsakademien fram i sitt pressmeddelande.

Läs mer: Nobelpriset i fysik: ”En bekräftelse av att kvantmekaniken fungerar”

"En av nycklarna till denna utveckling är att kvantmekaniken tillåter två eller flera partiklar att vara i något som kallas sammanflätat tillstånd. Det som händer med en av partiklarna i ett sammanflätat partikelpar avgör ödet för den andra partikeln, även om den befinner sig på stort avstånd", skriver man.

Läs mer: “Läskig” kvantsammanflätning kan ge tidsmaskiner och superkryptering 

Länge visste man inte om sambandet kan bero på att partiklarna i ett sammanflätat par innehåller dolda variabler, instruktioner som talar om för dem vilket utfall de ska ge i ett experiment.

På 1960-talet utvecklade John Stewart Bell en teori på området. Pristagaren John Clauser vidareutvecklade Bells idéer till ett praktiskt genomförbart experiment, som sedan Alain Aspect utvecklade för att "täppa igen ett kryphål", enligt pressmeddelandet från KVA.

Clauser: ”Jag är väldigt glad”

John Clauser får beskedet om Nobelpriset av TT Nyhetsbyrån. I USA, där han bor, är klockan 2.54 på morgonen när TT når honom på telefon.

– Hahaha! Jag är väldigt glad, svarar han när han fått beskedet.

Han har tidigare varit nominerad till priset men inte trott att han skulle få det.

På frågan vad han ska göra med pengarna svarar han:

– Jag ska väl lägga dem på sparkontot. Men jag har inte bestämt mig än eftersom jag inte var förberedd på det här.

Anton Zeilinger, som deltog vid pressträffen i Stockholm per telefon, tror att priset kommer att bli en sporre för unga människor att söka sig till kvantfysiken.

– Jag förstår att priset är väldigt viktigt för forskningsområdet. Men jag är nyfiken på vad vi kommer att få se om tio, tjugo år.

Fakta: Nobelpriset i fysik

Nobelpriset i fysik har delats ut vid 115 tillfällen. Antalet pristagare är 218, varav en, John Bardeen, USA, belönades två gånger, 1956 och 1972.

Fysikpriset är det mest mansdominerade av alla pris. Endast fyra kvinnor har tilldelats priset.

Vid några tillfällen delades inget pris ut, åren 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 och 1942.

Länderna med flest fysikpristagare: USA 96, Tyskland 28, Storbritannien 25, Frankrike 13.

Uppgifterna gäller fram till 2021.

Källa: Nobelstiftelsen

Pristagare 2022

Alain Aspect, född 1947 (75 år) i Agen, Frankrike. Fil.dr 1983 vid Université Paris-Sud, Orsay, Frankrike. Professor vid Université Paris-Saclay och École Polytechnique, Palaiseau, Frankrike.

John F. Clauser, född 1942 (79 år) i Pasadena, CA, USA. Fil.dr 1969 vid Columbia University, New York, USA. Research Physicist, J.F. Clauser & Assoc., Walnut Creek, CA, USA.

Anton Zeilinger, född 1945 (77 år) i Ried im Innkreis, Österrike. Fil.dr 1971 vid Universität Wien, Österrike. Professor vid Universität Wien, Österrike.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer