Tre delar på medicinpriset

2011-10-03 10:50  

Immunitet är tema för årets Nobelpris. Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman tilldelas årets Nobelpris i medicin.

Den ena halvan av priset delas mellan amerikanen Bruce Beutler och fransmannen Jules Hoffmann. Den andra halvan går till amerikanen Ralph Steinman.

Beutler och Hoffman belönas för deras upptäckter rörande aktivering av medfödd immunitet. Steinman belönas för hans upptäckt av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet.

Motiveringen:

Årets Nobelpris belönar forskare som har upptäckt grundläggande principer för hur vårt immunsystem aktiveras. Detta har revolutionerat immunologin.

Man har länge försökt förstå hur immunsystemet kan aktiveras för att försvara oss mot attacker från bakterier och andra sjukdomsalstrande mikroorganismer. Bruce Beutler och Jules Hoffmann upptäckte receptorer, mottagare på kroppens celler, som kan reagera på sådana mikroorganismer och aktivera det medfödda immunsvar som är den första försvarslinjen i immunsystemet. Ralph Steinman upptäckte immunsystemets dendritceller och deras unika förmåga att både aktivera och reglera de förvärvade immunsvar som utgör en andra försvarslinje och kan eliminera mikroorganismerna från kroppen.

De tre pristagarnas upptäckter har klargjort hur immunsystemets två försvarslinjer - medfödd och förvärvad immunitet - aktiveras. Därigenom har vi fått nya kunskaper om sjukdomars uppkomst, och nya möjligheter att utveckla metoder för att förebygga och behandla infektioner, cancer och inflammationssjukdomar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer