The Big Bell Test visar om Einstein har rätt

2016-11-22 09:38  

Den 30 november ska människor över hela världen klicka fram slumpmässiga ettor och nollor. Resultatet ska hjälpa kvantfysiker att reda ut en gammal tvist.

Fysikerna och vännerna Albert Einstein och Niels Bohr kom aldrig överens om hur verkligheten såg ut. Eller snarare, om den ens finns. Bell-testet, skapat av fysikern John Bell år 1964 ska avgöra hur det ligger till. Eller, som sajten The Big Bell Test beskriver det: ”Ett Bell-test är ett test för att avgöra huruvida världen verkligen är så märklig som kvantfysiken påstår”.

Den 30 november i år kommer människor över hela världen att delta i forskningsprojektet The Big Bell Test, för att ge svar på frågan om Bohr eller Einstein hade rätt. Forskare från nio länder utför själva experimentet och i Sverige ansvarar Linköpings universitet för testet. Frivilliga Linköpingsbor ska agera slumptalsgeneratorer genom att under en viss tid mata in ettor och nollor i en mobilapp. Jan-Åke Larsson, professor i informationskodning och testansvarig i Sverige, förklarar varför just människor används och inte, som tidigare, fysikaliska slumptalsgeneratorer:

– Använder man människor så har de en egen vilja, åtminstone vill vi gärna tro det. Slumpen de genererar borde inte påverkas av våra experiment.

De inmatade slumptalen används sedan i Bell-test i de olika länderna. Vad ger då ett Bell-test svar på? Enkelt uttryckt hävdade Einstein att objekt har egenskaper som är desamma oavsett om de observeras eller ej, och att de bara påverkas av händelser i sin närhet. Bohr, å sin sida, hävdade att objekt inte har några egenskaper utan att själva undersökandet av exempelvis en atom skapar egenskaperna. Stämmer Bohrs teori, vilket tidigare test har antytt, har en atom ingen objektiv position, utan det bästa vi kan hoppas på är att matematiskt beräkna sannolikheter för var vi kommer att hitta den. Ett Bell-test kan skilja mellan dessa två teorier.

I testet mäts påverkan på så sätt att två samtidigt skapade fotoner skickas till olika mätstationer som utför slumpvalda mätningar. Lite förenklat, om mätstationernas resultat ofta blir lika tyder det på att avståndsverkan finns mellan fotonerna, eller att de inte har några objektiva egenskaper.

– Om man får det resultat som kvantmekaniken förutsäger, då har vi motbevisat Einsteins uppfattning om hur världen borde fungera, säger Jan-Åke Larsson.

Vad finns det för praktisk användning av den här typen av forskning?

– Två saker som vi jobbar med i Linköping är kvantkrypto och kvantdatorer. Båda de sakerna får sin kraft från det vi testar i de här experimenten.

The Big Bell Test. Help us to make it BIG!!! from Adán Cabello on Vimeo.

Vill du vara med i The Big Bell Test? Läs mer här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer