Teknik för upplevelse och träning

2002-11-05 23:00  
Patent på gång: Heta områden för många uppfinnare är fritids- och upplevelseteknik. I alla fall att döma av antalet patentansökningar som nyligen offentliggjorts. De med anknytning till golf är flest, men mer intressanta för Ny Tekniks läsare är nog de mer tekniska. De tre jag valt ut är dessutom tänkta att ingå i olika program för rehabilitering.

Ett norrländskt team har till exempel byggt in elektromagnetiska bromsar i sina lätta kompositrullskidor för sommarträning på asfalt. Dagens rullskidor har mekaniska spärrhjul som gör att det aldrig kan bli bakhalt.

Detta innebär en risk, att den naturliga "baksparken", avstampskicken, som är så viktig för skidåkning på snö, inte får den träning som krävs. Men i de nya norrländska skidorna finns givare inbyggda som direkt känner av om kicken inte är korrekt. Felet ger reducerad bromsverkan bakåt, det blir alltså bakhalt även på asfalt. Prototyp finns och om allt klaffar blir det serieproduktion om ett år. (Patentansökan nummer 0100608-9).

Tävlings- och träningsmaskinen för hockey är en annan fritidsmaskin. I en anläggning stor som en liten enrummare passas puckar automatiskt till spelaren, som med full kraft och precision skall skjuta in i ett hockeymål. Fart och poäng ges på en pc. Via internet ska det gå att tävla mot andra spelare. (Patentansökan nummer 0104236-5).

Att träna i strömmande ljumt vatten är bra för såväl människor som djur. Inte minst efter operationer eller skador. Men de bassänger i landet där den möjligheten erbjuds är få. Dessutom är de fast installerade.

I mitt sista exempel för den här gången beskrivs en elliptisk anläggning som lätt kan plockas isär och flyttas. En stor dränkbar propellerpump ger sedan vattnet lagom simfart. (Patentansökan nummer 0004848-8).

Göran Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer