Innovation

Syntetisk dna ger smart antibiotika

Forskningen visar att det är möjligt att urskilja och slå ut enskilda bakteriestammar, något som på lång sikt kan göra att vi får bukt med antibiotikaresistensen. Foto: NCSU

Amerikanska forskare har med ett syntetisk biologiskt system utvecklat teknik för en ny sorts antibiotika som gör att bakterier dödar sig själva.

Publicerad

Forskningen bygger på att lura det så kallade Crispr-cas-systemet, vilket är bakteriens immunförsvar mot skadlig dna. Vad forskarna gjort är att med hjälp av syntetisk biologi koda om immunförsvaret så att bakterien istället klipper sönder sitt eget dna på ett sätt som också dödar den.

Ett stort problem med dagens antibiotika är att de ofta dödar bakterier som inte orsakar sjukdomen man vill bota. Det leder till att utvecklingen av antibiotikarestistens ökar och att redan resistenta bakterier lättare förökar sig. Att bakterier dör när Crispr-systemet riktas mot deras egna dna är känt sedan tidigare. Den nya forskningen visar att det är möjligt att väldigt specifikt kan slå ut vissa bakterier med syntetiskt programmerade dnasekvenser.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här