Sveriges industri har stagnerat efter krisen

2015-10-13 09:46  

Sverige tillhör en grupp av länder där industriproduktionen haft svårt att återhämta sig sen finanskrisen. "Produktion och digitalisering måste upp på högsta ledningsnivå", säger Göran Persson, divisionschef på Siemens.

Under finanskrisen 2009 rasade industriproduktionen. Men efter krisen har vissa länder återhämtat sig bättre än andra. Det visar en jämförelse av industriproduktionen i 20 europeiska länder mellan åren 2000 och 2013 som gjorts av industrikoncernen Siemens.

Sverige tillhör en grupp av länder där utvecklingen stagnerat. Enligt Siemens siffror var den svenska industriproduktion tre procent lägre 2013 jämfört med år 2000.

I många andra länder har produktionen däremot ökat under samma period. Belgien har till exempel ökat sin produktion med 45 procent. Motsvarande siffra för Irland är 42 procent och för Österrike 40 procent. I Tyskland, som drabbades hårt av finanskrisen, har industriproduktionen ökat med 21 procent.

- Produktion och digitalisering behöver komma upp på agendan. Politiker och företagsledare måste börja prata om det här, säger Göran Persson, divisionschef för processindustri och drivteknik på Siemens i Sverige.

Han tillägger att många andra länder kommit längre när det gäller olika initiativ för att stärka industrin. USA satsar på en återindustrialisering liksom Storbritannien och Tyskland där satsningen går under namnet industri 4.0.

Sverige har goda möjligheter att dra nytta av utvecklingen, anser han.

- Det går att tillverka även enkla produkter i Sverige om man bara tänker rätt. Ett bra exempel är Ikeas produktion av Billy-bokhyllan.

Lyckas Sverige inte vända trenden får det stora konsekvenser för hela den svenska ekonomin, enligt Siemens beräkningar.

Om produktionen skulle öka med två procent per år fram till 2040 så skulle industrins bidrag till Sveriges BNP då bli drygt 500 miljarder större än om utvecklingen fortsätter som i dag.

En titt på SCB:S industriproduktionsindex som sträcker sig fram till augusti i år visar dock att produktionen legat relativt stilla sedan 2013.

Hela rapporten hittar du här

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Slovakien ökar produktionen mest

Genomsnittlig förändring av värdet av industriell produktion mellan 2000 och 2013.

Slovakien 6,5

Tjeckien 3,2

Ungern 3,1

Belgien 2,9

Irland 2,7

Österrike 2,6

Tyskland 1,5

Slovenien 1,3

Nederländerna 0,8

Finland 0,4

Sverige -0.2

Luxemburg -0,5

Danmark -0,6

Frankrike -0,9

Storbritannien -1,2

Portugal -1,7

Norge -1,8

Italien -1,9

Spanien -1,9

Grekland -2,0

 

Källa: Siemens

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer