Svenska grafenforskare slåss om miljarder

2011-05-06 13:31  
Jari Kinaret

10 miljarder under 10 år. Det ligger i potten när EU nästa år utser två vetenskapliga flaggskepp. Ett grafenprojekt som leds från Chalmers finns med bland de sex finalisterna.

Två megasatsningar som förenar Europas spridda akademiska styrkor och åstadkommer vetenskapliga och teknologiska genombrott.  Det är målet med EUs flaggskeppstävling inom informations- och kommunikationsteknologi. Utdelningen för de som vinner är rejäl; 10 miljarder kronor under 10 år.  I veckan meddelade EU-kommissionen vilka sex pilotprojekt som gått till final. Bland dem finns det svenskledda projektet Graphene- Coordinated Action, som leds av Chalmers.

- Vi är glada över att EU-kommissionen tror på oss som lag, och på vårt fokuserade och öppna sätt att ta oss an utmaningen, kommenterar projektledaren Jari Kinaret.

Målet med projektet är att ge Europa ledarpositionen inom en materialrevolution som baserar sig på egenskaperna hos supermaterialet grafen, och andra tvådimensionella material. Projektet ska leda till nya typer av små och supersnabba processorer, lätta kompositer för bilar och flygplan samt genomskinlig och böjbar konsumentelektronik.  Enligt forskarna kommer också snabbtankade bilar, drivna av superkondensatorer, ingå i målen. 

130 forskargrupper i 21 europeiska länder  stöder projektet. Med i konsortiet finns också nobelpristagarna Andre Geim och Konstantin Novoselov som förra året tilldelades nobelpriset i fysik för upptäckten av grafen.

De sex projekt som valts ut har nu fått 15 miljoner kronor för att utveckla sina projektplaner informations- och kommunikationsteknologi. Pengarna ska användas för att mejsla ut flaggskeppens organisation och till att försäkra sig om medfinansiering från industri och medlemsländer. I april nästa år ska allt vara klart. Därefter avgörs vilka två projekt som sjösätts med 10 miljarder kronor i lasten.

Projektets webbplats här

Projekten som går till final

•    Graphene Science and technology for ICT and beyond.

•    FuturICT Knowledge Accelerator and Crisis-Relief System.

•    Guardian Angels for a Smarter Life.

•    The Human Brain Project.

•    IT Future of Medicine.

•    Robot Companions for Citizens.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer