Svensk studie: PFAS försämrar immunförsvaret

2022-10-27 09:27  
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i samhället, bland annat i dricksvatten från ett stort antal svenska vattenverk. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Immunförsvaret kan försvagas av PFAS-kemikalier visar en studie på rundmaskar, vars immunsystem liknar människans. Studien från Örebro universitet tyder dessutom på att PFAS har en dubbel effekt – kemikalierna gör också bakterier starkare.

– Det gör att risken för infektion ökar, säger professor Jana Jass till SVT Nyheter Örebro.

I studien, som presenterats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Pollution, har forskarna undersökt stafylokock-bakterier i kombination med PFAS-kemikalier. Att den gjordes på just rundmaskar beror på att deras gener är kartlagda i detalj och att deras immunsystem liknar människans, skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande.

"Vi kunde se att kemikalierna gjorde bakterierna farligare. Bakterierna kunde döda celler, påverka tarmen och sprida infektionen mer effektivt", säger biologidoktoranden Jagadish Mangu i pressutskicket.

Läs mer: Ny metod bryter ned ”evighetskemikalierna” PFAS

Men Jana Jass understryker att mer forskning krävs för att veta vad som händer i en människa som utsätts för långvarig exponering av exempelvis dricksvatten med låga PFAS-halter.

Enligt en enkät som Livsmedelsverket presenterade förra året var det möjligt att upptäcka halter av giftiga PFAS-kemikaler i 74 av 154 svenska vattenverk. Inte vid något av vattenverken hos de kommuner som besvarat enkäten låg PFAS-halterna över den svenska åtgärdsgränsen på 90 nanogram per liter.

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i samhället – bland annat i smink, stekpannor, regnkläder, skor samt i livsmedel och dricksvatten. PFAS har kallats "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner i naturen.

Mer om: PFAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer