Svensk kollega till Bertozzi: ”Jätteduktig och driftig forskare”

2022-10-05 13:25  
Carolyn Bertozzi Nobelpristagare i kemi 2022. Professor vid Stanford University. Foto: Andrew Brodhead/TT

Metoden som Carolyn Bertozzi nu fått Nobelpris för har använts bland annat på Sahlgrenska akademin i Göteborg. ”Hon är både en god vän och en konkurrent”, säger Gunnar C Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Chockad och tacksam.

Så reagerade Carolyn Bertozzi när hon fick nyheten, enligt mejlkontakten som Gunnar C Hansson hade med henne i samband med att årets Nobelpristagare i kemi blev offentliga.

– Vi har använt hennes metod, som hon nu får Nobelpriset för, och har dessutom kontakt eftersom vi håller på med samma saker, säger han.

– Hon är jätteduktig och driftig forskare i ett svårt område. Och dessutom en väldigt trevlig person.

Läs mer: Nobelprisade klickkemin: ”Som om någon uppfunnit skruven”

Gunnar C Hansson och hans kollegor har inriktat sin forskning bland annat på våra tarmbakterier och hur slemlagret i tarmen skyddar oss från bakterierna.

– Carolyn forskar inom samma område. Så hon är både en konkurrent och en uppmuntrare till vad vi håller på med.

– Det ska alltid vara lite konkurrens, men vi är ändå goda vänner på alla sätt.

Morten Grötli, professor i läkemedelskemi vid Göteborgs universitet, jobbade under några år strax före millennieskiftet i samma forskningsgrupp som Morten Meldal i Köpenhamn.

– Han är en forskare som tänker annorlunda, han är väldigt kreativ och har ofta en lite annan infallsvinkel, säger Morten Grötli.

– Det jag kommer ihåg är hans förmåga att komma med lite ovanliga idéer och ett nytt sätt för hur man skulle titta på vissa problem.

Jens Bornemann/TT

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer