Svensk åklagare utreder intrång i Håkan Lans patent

2011-01-27 06:30  
Håkan Lans har i många år kämpat i amerikanska domstolar för att hävda sin rätt till patentet om färggrafik till datorer, det så kallade 986-patentet som beviljades av det amerikanska patentverket 1981. Foto: Gunnar Seijbold/Scanpix

Flera bolag som i åratal använt Håkan Lans navigationspatent — utan att betala licensavgifter — misstänks nu för brott. En svensk åklagare har inlett en förundersökning.

Uppfinnaren Håkan Lans får nu stöd av en åklagare för att hävda rätten till sin världsuppfinning som gäller navigeringsteknik för sjöfart och flyg.

- Jag hoppas mycket på det här. Det är utomordentligt bra att svenska myndigheter bevakar svenska satsningar på FoU för alla kämpande innovatörer i Sverige, säger Håkan Lans, som förhörts av polis i utredningen.

I åratal har han kämpat mot att industrijättar vägrar betala licensavgifter när de använder hans navigationspatent i tillverkningen av transpondrar för främst sjöfarten.

Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm, är en av två åklagare i Sverige som specifikt utreder immaterialrättsbrott.

Han har nu tagit tag i den känsliga frågan om intrång begåtts i Lans patent för tekniken stdma, som utnyttjar tidsluckor i radiotrafiken så att fartyg hela tiden kan se varandra på radar i hamnar och trånga farleder.

- Ja, det ligger en sådan utredning om patentintrång på mitt bord, bekräftar Fredrik Ingblad.

Utredningen ska ha pågått i nästan ett år utan att ha varit allmänt känd. Den blir historiskt unik. Inga av de specialister på immaterialrätt Ny Teknik varit i kontakt med känner till något svenskt fall där en åklagare startat en förundersökning kring patentintrång.

Fredrik Ingblad är förtegen om detaljerna i brottsutredningen, som om någon fälls kan leda fram till böter eller fängelse i upp till två år. Han åberopar förundersökningssekretess:

- Det kan dels skada utredningen och eventuellt kommande åtgärder, dels inblandade personer och deras förhållanden, säger han.

En svensk åklagare kan starta en brottsutredning för att skydda svenska patent om någon del av brottet är begånget i Sverige. Det vill säga om produkten är i tillverkad här eller marknadsförs eller bjuds ut på den svenska marknaden.

- Och det är det i det här fallet. Flera olika omständigheter ligger bakom brottsmisstankarna, uppger Fredrik Ingblad.

En sådan är en anmälan från Håkan Lans till EU-kommissionens konkurrensdirektorat, daterad november 2009, om att transponderbolag i världen i det tysta samarbetar i syfte att slippa betala ersättning för användningen av stdma-tekniken.

Kommissionen har i sitt utredningsarbete i sin tur informerat den Internationella åklagarkammaren i Stockholm, där Fredrik Ingblad arbetar.

I anmälan ges fyra exempel på teknikbolag som de senaste tio åren nonchalerat och/eller bestridit att de är skyldiga att betala licensavgifter. Flera av dem uppges vägra trots att de ingått avtal med bolaget GP & C Systems international, som har rätt att förvalta avkastningen av navigationspatentet.

De bolag som nämns är svenska  Saab Transponder Tech, österrikiska Nauticast (nu köpt av ACR Electronics) norska Jotron och japanska Japan Radio.

Mer om: Patent Gateway

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer