Svävar i magnetfält utan sensor

2009-11-27 11:27  
Prototypen till magnetlagret

Magnetlagret som klarar hundratusentals varv per minut utan dyra sensorer finns nu som prototyp.

Magnetlager används i kompressorer och pumpar exempelvis i renrumsmiljö där smörjmedel inte får finnas i luften. Dessa effektiva lager klarar mer än 200000 varv per minut, kräver nästan inget underhåll och har lång livslängd.

Men för att fungera måste lagret hållas på plats med hjälp av sensorer som styr magnetfältet, vilket gör lagren komplicerade.

Forskare vid tekniska universitetet i Wien har tillsammans med Siemens forskningslabb utvecklat en prototyp till ett magnetlager som kan regleras utan sensorer.

I prototypen demonstreras hur en kula kan hållas svävande i ett magnetfält utan hjälp av sensorer.

Grundprincipen för ett magnetlager baseras på magnetens attraherande och repellerande kraft. Men i stället för att använda positionssensorer för att hålla kulan i läge, utnyttjar det nya lagret effekten av att kulans läge i magnetfältet påverkar elektromagnetens induktans.

Därmed ändras värdena för ström och spänning i magneten. Forskarna har utvecklat en metod för att analysera dessa förändringar, som mäter strömtillförseln till elektromagneterna så snabbt och precist att någon extra utrustning inte är nödvändig.

På sikt hoppas man att tekniken kan leda till att magnetlager kan tillverkas kompakt och till lägre kostnader än idag.

Håkan Abrahamson

Mer om: Magnetlager Lager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer