Sväljbara bajskapslar snart i svensk vård

2019-06-20 14:47  
Ett par patienter som haft besvär med lös avföring har fått äta kapslar innehållandes - avföring. Metoden ser ut att fungera. Kapslarna på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: TT

Universitetssjukhuset i Linköping har under våren testat en ny metod för att lindra diarrébesvär.

Ett par patienter som haft besvär med lös avföring har fått äta kapslar innehållandes - avföring. Metoden ser ut att fungera, skriver Läkartidningen.

– De har blivit helt symtomfria i sin diarré, så det är jättebra resultat, säger infektionsläkaren Lena Serrander till tidningen.

Kapselmetoden beskrivs som mer patientvänlig än den avföringstransplantation, det vill säga lavemang eller koloskopi direkt till tarmen, som annars används.

Läs mer: Ny behandling ska hjälpa barn med blodcancer

Totalt har patienterna som testat metoden svalt 40 kapslar under två dygn.

– Patienten kommer till mottagningen, sväljer kapslarna, stannar någon timme så att man ser att allt är ok - och åker sedan hem igen. Om behandlingen däremot ska ske via lavemang måste patienten ligga kvar på mottagningen hela dagen, så att det man tillför inte åker ut igen, säger Lena Serrander till Läkartidningen.

Tanken är nu att Universitetssjukhuset i Linköping ska lära upp andra sjukhus i tillverkning och hantering av kapslarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer