Innovation

Stor brittisk studie: Covid-vaccin halverar risk att smittas hemma

Astra Zenecas och Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 minskar risken att smittas i hemmet med nästan hälften, enligt en brittisk studie. Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinerna mot covid-19 innebär inte bara ett skydd mot att bli sjuk. De halverar också risken att smittas i hemmet – redan efter en dos.

Publicerad

Storbritannien är det land i Europa som har kommit längst med att vaccinera sin befolkning och där följer nu forskare och myndigheter intensivt hur pass effektiva vaccinerna är, något som i sin tur granskas av andra europeiska länder. Inte minst Sverige, där statsepidemiolog Anders Tegnell flera gånger har refererat till erfarenheterna från England respektive Skottland vid diverse beslut rörande de svenska vaccineringarna.

Den senaste datan, som nu presenteras av folkhälsomyndigheten Public Health England, visar att vaccinerna mot covid-19 inte bara skyddar mot sjukdom, utan att de också minskar risken för att smittan förs vidare från person till person, en effekt som tidigare inte har varit helt klarlagd.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här