Se Nobelpristagarens fyrhjulsdrivna nanobil

2016-10-05 16:47  
Ben Feringas fyrhjulsdrivna nanobil. Illustration: Johan Jarnestad.

En fyrhjulsdriven nanobil, konstgjorda muskler och en väldigt liten hiss – det är några exempel på molekylära maskiner som årets vinnare av Nobelpriset i kemi har konstruerat.

I dag onsdag kom beskedet att 2016 års vinnare av Nobelpriset i kemi är Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa.

Trion har på varsitt håll, och vid olika tidpunkter, lyckats skapa maskiner på molekylär nivå.

Det första steget mot molekylära maskiner togs 1983 när Jean-Pierre Sauvage kunde länka ihop två ringformade molekyler till en kedja. Genom att göra det lyckades Sauvage med att få de sammanflätade ringarna att röra sig mot varandra. Den sortens friare mekaniska bindning är ett krav för att en maskin ska kunna utföra ett arbete.

Läs fler nyheter om Nobelpriset!

Fraser Stoddart tog sedan utvecklingen vidare genom att utveckla en så kallad rotaxan år 1991. I sitt arbete lyckades Stoddart trä en molekylär ring på en tunn molekylär axel, och visade på det sättet att ringen kunde röra sig på axeln. Rotaxan har sedan dess använts för att ta fram ett molekylärbaserat datorchipp, en molekylär muskel och vad som kan beskrivas som en molekylär hiss.

År 1999 blev Bernard L. Feringa först i världen med att konstruera en molekylär motor med ett molekylärt rotorblad som snurrar kontinuerligt åt ett och samma håll. Den molekylära motorn har sedan fått utgöra grunden i en fyrhjulsdriven nanobil som far fram över en kopparyta, driven av elektroner.

Molekylära maskiner kan i framtiden komma att användas i nya sensorer, energilagringssystem och nya material.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer