Innovation

Sandström: ”Väl värdiga Nobelpristagare”

"Det har lett till att många har blivit botade av den här sjukdomen helt enkelt, och kan fortsätta leva", säger forskaren Anja Sandström om pristagarnas upptäckt av hepatit C. Foto: Mikael Wallerstedt

Väl värdiga nobelpristagare som lagt grunden till utvecklingen av läkemedel mot den kroniska leversjukdomen hepatit C. Så beskriver Uppsala-forskaren Anja Sandström de tre forskare som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2020. ”Det har lett till att många har blivit botade från den här sjukdomen helt enkelt, och kan fortsätta leva”.

Publicerad

Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice har tagit ett avgörande steg i kampen mot ett av våra största globala hälsoproblem – blodöverförd hepatit, skriver Nobelförsamlingen i sitt tillkännagivande av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

– Utan läkemedel ledde det här fram till att levern tog så stor skada så att den skulle kunna både utveckla cancer eller sluta fungera, leversvikt helt enkelt, säger Anja Sandström, universitetslektor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, som forskar om hepatit C.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här