Innovation

Så ska brittiska forskarna odla fläskkött för stekpannan

Universitetet i Bath har gett sig i kast med fläsket. Forskarna har odlat celler på grässtrån. Det är ett första steg mot ett odlat kött. Foto: University of Bath

Universitetet i Bath har lyckats odla djurceller på grässtrån. Förhoppningen är att forskningen ska ge oss bacon utan att behöva döda grisen.

Publicerad

Ett team i Nederländerna skapade den första laboratorieodlade hamburgaren 2013 – och i december förra året presenterade israeliska forskare en odlad biff. Till detta hävdar ett företag i USA att de har tillverkat kycklingnuggets med utgångspunkt från en hönsfjäder. De utlovar att produkten snart ska erbjudas i utvalda restauranger.

Nu har universitetet i Bath gett sig i kast med fläsket. Forskarna har lyckats odla celler på grässtrån, vilket är ett första steg mot ett odlat kött. De tror att tekniken en dag skulle kunna ge bacon utan att ett djur behöver offra livet. Tanken är att man med utgångspunkt från en biopsi odlar fler stamceller som sedan multipliceras till muskelfibrer i en bioreaktor. De matas med en lösning bestående av glukos, aminosyror, vitaminer och mineral.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här