Innovation

Så ska brittiska forskarna odla fläskkött för stekpannan

Universitetet i Bath har gett sig i kast med fläsket. Forskarna har odlat celler på grässtrån. Det är ett första steg mot ett odlat kött. Foto: University of Bath

Universitetet i Bath har lyckats odla djurceller på grässtrån. Förhoppningen är att forskningen ska ge oss bacon utan att behöva döda grisen.

Publicerad

Ett team i Nederländerna skapade den första laboratorieodlade hamburgaren 2013 – och i december förra året presenterade israeliska forskare en odlad biff. Till detta hävdar ett företag i USA att de har tillverkat kycklingnuggets med utgångspunkt från en hönsfjäder. De utlovar att produkten snart ska erbjudas i utvalda restauranger.

Nu har universitetet i Bath gett sig i kast med fläsket. Forskarna har lyckats odla celler på grässtrån, vilket är ett första steg mot ett odlat kött. De tror att tekniken en dag skulle kunna ge bacon utan att ett djur behöver offra livet. Tanken är att man med utgångspunkt från en biopsi odlar fler stamceller som sedan multipliceras till muskelfibrer i en bioreaktor. De matas med en lösning bestående av glukos, aminosyror, vitaminer och mineral.

– Grisen är fortfarande vid liv, lycklig – och du får i slutändan massor av bacon, säger Nick Shorten vid samarbetande Aberystwyth University till BBC.

Odlat kött kan produceras överallt

Att replikera baconets smak och konsistens kommer kräva många års forskning. Och det behövs tusentals fibrer bara för att skapa en enda baconskiva. För att cellstrukturen ska bli korrekt krävs också en ställning, och britterna skapar den av grässtrån. Principen har bevisats med råttceller, och det ätbara grässtrået ska lämnas kvar som en struktur i köttet. För en kommersiell produktion kommer det dock behövas en storskalig verksamhet.

– Det vi gör här är att titta på hur man kan utforma bioreaktorer och bioprocesser omkring dem för att storskaligt odla muskelceller på ett ekonomiskt och säkert sätt, med hög kvalitet. Detta så att vi kan sälja muskelcellerna som odlat kött till alla de människor som vill ha det, säger   dr. Marianne Ellis, kemiingenjör vid universitetet i Bath.

År 2050 kommer jordens befolkning behöva ytterligare 60 miljoner ton protein, och fördelen med det odlade köttet är att det kan produceras överallt, oberoende av klimat. Laboratorieodlat kött förväntas finnas tillgängligt på marknaden inom fem år. Enligt en brittisk undersökning kan 20 procent av landets innevånare tänka sig att äta odlat kött. 40 procent sade nej, medan resterade 40 procent ännu inte har en bestämd åsikt.