Så ska ai avslöja våra lögner

2017-10-05 09:46  
Lögner syns i våra ögon – ai avslöjar dem. Foto: MEL EVANS

Våra pupiller är fruktansvärt dåliga lögnare. Nu kan ai avslöja dem.

Forskare har vetat om det länge. Våra pupiller vidgas så fort vi människor börjar skarva lite med sanningen.

Förändringen är däremot minimal. Den är svår för det mänskliga ögat att upptäcka. Men något som kan notera förändringen är en kamera utrustad med ai, skriver CNN.

Utah-baserade företaget Converus har gjort tester med en kamera som är utrustad med tekniken som kallas för Eyedetect, den känner av om pupillerna vidgas.

Eyedetects popularitet växer då den bland annat är mer prisvärd än en vanlig lögndetektor, som fram till nu annars har varit standard för att upptäcka lögner.

– Ögonen är själens fönster, säger Juan Becerra, utredare vid Panther Security and Investigations. Det här är revolutionerande och det kommer att förändra hela lögndetektorsområdet.

2014 lanserades Eyedetect. I dag används den i över 30 länder. Ofta som en del av jobbintervjuer eller företagsundersökningar. Forskning visar att precisionen hos Eyedetect och en vanlig lögndetektorer är på ungefär samma nivå, runt 90 procent.

Ett Eyedetect-test genomförs genom att en person sitter vid ett bord och svarar på frågor med hjälp av en dator. En infraröd kamera noterar ögonrörelser, blinkningar och om pupillen vidgas. 30 minuter efter avslutat test har en algoritm räknat ut hur pass pålitlig personen i fråga är. Resultatet redovisas på en skala 0:100.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer