Ryggsäck mäter trollsländans hjärna vid jakt

2013-06-19 11:05  
Den lilla ryggsäcken väger 40 mg och rymmer elektronik för att mäta nervsignaler och skicka informationen trådlöst. Foto: Anthony Leonardo

En ryggsäck som bara väger 40 milligram rymmer elektronik för att mäta trollsländans nervsignaler när den jagar mygg. Målet är att förstå hjärnans snabba beräkning av bytets flykt.

Från den lilla ryggsäcken löper elektroder in i trollsländans kropp och hjärna, för mätning av signalerna i nervcellerna. Informationen skickas trådlöst till ett system där den analyseras.

Det rapporterar Wired som berättar om forskaren Anthony Leonardo arbete vid amerikanska Janelia Farm Research Campus i Ashburn, Virginia.

Målet är att förstå hur synintryck tolkas och omvandlas till signaler som styr trollsländans flykt, tillräckligt snabbt.

En av utmaningarna har varit att förse den lilla ryggsäcken med ström, utan att den väger för mycket. Lösningen blev att använda samma princip som i radiotaggar och smarta kort med så kallad rfid-teknik – där utnyttjas energin i inkommande radiovågor för strömförsörjning till elektronik och utsändning av data.

Trollsländorna får flyga i ett slutet rum som dekorerats för att likna naturlig miljö, så att de inte kämpar för att komma ut. När de sätter iväg mot myggan de vill fånga, registreras deras rörelser av 18 höghastighetskameror i rummet (se video nedan).

Anthony Leonardo har tidigare studerat hjärnaktiviteten hos fåglar i deras sång, samt hos salamandrar när de jagar insekter.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6Ebmz3y0ZEo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer