Renhorn hittar dig i lavinen

2009-10-20 23:00  
Poliskommissarie Bengt Engwall på Rikspolisstyrelsen var tidigare ansvarig för fjällräddningen i Sverige. Han testade det renhornformade verktyget Hepkie innan han pensionerades. Grafik: Ingemar Franzén

Ett dån, ett vitt moln. Sedan blir allt svart. Minuterna är avgörande när du hamnar i en lavin. Nu har forskare i Lund tagit fram en teknik där mobiltelefoner underlättar sökandet.

Utrustningen kontaktar alla mobiltelefoner inom 200 meters radie och får dem att sända ut sin position. Den som hamnat under snömassorna kan sedan pejlas in med några decimeters felmarginal.

Räddningspersonalens renhornsliknande "mobilväckare" Hepkie kan bäras i en ryggsäck eller monteras i en helikopter eller på en snöskoter. När den fått kontakt med telefonerna kan fjällräddarna pejla in dem med hjälp av en sökare med antenn.

Tekniken har tagits fram av universitetslektorn Fredrik Tufvesson och den tidigare studenten vid Lunds tekniska högskola Fredrik Thorsell. Idén fick Fredrik Tufvesson när han åkte skidor i Alperna.

- Nästan alla i backen hade mobiltelefoner. Jag tänkte "varför använda speciella lavinsökare när folk redan bär en bra radiosändare i fickan?"

En mobil som är påslagen sänder normalt ut någon enstaka signal

i timmen, om den inte används eller förflyttas mellan olika basstationer. Hepkie gör att mobilen sänder hela tiden.

Det behövs inget gsm-nät för att signalerna ska fångas upp. All kommunikation sker direkt mellan telefonerna och fjällräddarnas utrustning.

Tekniken kan också ställas in för att söka efter människor som har gått bort sig på fjället. Då klarar utrustningen att söka av en radie på en mil.

I dag finns redan en mängd olika små trancievers (apparater som både kan sända och ta emot signaler) som kan användas för att leta efter folk som begravts i laviner.

- Med en mobil kan du dessutom både göra långdistans- och kortdistanssök, eftersom vi inte lider av den begränsade räckvidd som en tranciever har, säger Fredrik Tufvesson.

Bolaget bakom Hepkie, Resqu, bildades i vintras, med Sony Ericssons förre teknikchef Mats Lindoff som styrelseordförande och Andreas Ekengren, tidigare chef på Ideonbolaget Lyyn, som vd.

Fredrik Tufvesson räknar med att den färdiga produkten ska finnas på marknaden hösten 2010.

- Tekniken är färdig till 90 procent. Men det måste till en del produktutveckling så att systemet fungerar att användas rent praktiskt även i kyla och dåligt väder, säger han.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer