Innovation
Recept på nyttigare sallad - lysdioder
Redan efter 43 timmar i UVB-ljus var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter. Foto: Colourbox
Amerikanska jordbruksdepartementet har ett recept som ger mer antioxidanter i salladen: Ultravioletta lysdioder.
När solens ultravioletta strålar träffar salladsblad så bildas kraftfulla antioxidanter. Ämnena, som egentligen skapas för att skydda salladen, gör den även nyttigare att äta för människan.
Nu har plantexperter vid amerikanska jorbruksdepartementet, USDA, kommit på ett sätt att öka halten av antioxidanter i sallader som odlas i växthus. De lät lysdioder med ett UVB-ljus, som motsvarade strålningen en solig dag på stranden, lysa på plantorna. Redan efter 43 timmar var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter – än de plantor som bara fick vitt ljus.