Innovation

Recept på nyttigare sallad - lysdioder

Redan efter 43 timmar i UVB-ljus var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter. Foto: Colourbox

Amerikanska jordbruksdepartementet har ett recept som ger mer antioxidanter i salladen: Ultravioletta lysdioder.

Publicerad

När solens ultravioletta strålar träffar salladsblad så bildas kraftfulla antioxidanter. Ämnena, som egentligen skapas för att skydda salladen, gör den även nyttigare att äta för människan.

Nu har plantexperter vid amerikanska jorbruksdepartementet, USDA, kommit på ett sätt att öka halten av antioxidanter i sallader som odlas i växthus. De lät lysdioder med ett UVB-ljus, som motsvarade strålningen en solig dag på stranden, lysa på plantorna. Redan efter 43 timmar var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter – än de plantor som bara fick vitt ljus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här