Recept på nyttigare sallad - lysdioder

2009-05-28 13:02  
Redan efter 43 timmar i UVB-ljus var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter. Foto: Colourbox

Amerikanska jordbruksdepartementet har ett recept som ger mer antioxidanter i salladen: Ultravioletta lysdioder.

När solens ultravioletta strålar träffar salladsblad så bildas kraftfulla antioxidanter. Ämnena, som egentligen skapas för att skydda salladen, gör den även nyttigare att äta för människan.

Nu har plantexperter vid amerikanska jorbruksdepartementet, USDA, kommit på ett sätt att öka halten av antioxidanter i sallader som odlas i växthus. De lät lysdioder med ett UVB-ljus, som motsvarade strålningen en solig dag på stranden, lysa på plantorna. Redan efter 43 timmar var de växande salladsbladen märkbart rödare – och därmed rikare på antioxidanter – än de plantor som bara fick vitt ljus.

I nästa vecka ska forskarna presentera sina resultat vid en konferens i Baltimore. Det rapporterar tidskriften Laser Focus World.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer