Råkade skapa världens första permanent magnetiska vätska

2019-07-26 06:00  
Den magnetiska vätskan i form av droppar. Foto: Berkeley Lab

En tabbe vid Berkeley Lab ledde till den första permanent magnetiska vätskan. Forskarna kan 3d-printa sina droppar med en rad olika utseenden.

Thomas Russel är professor i polymerteknik vid University of Massachusetts Amherst, och han gästforskar även vid Lawrence Berkeley National Laboratory. Där arbetade hans team med att skapa solida magneter som skulle dela vissa egenskaper med vätskor.

En dag tittade en av forskarna till deras 3d-utskrivna material gjort av magnetiserande järnoxidpartiklar. I labbets magnetblandare roterade en grupp av plättar unisont – och forskarna insåg att det inte bara var partiklarna, utan hela provet som hade magnetiserats.

3d-utskrivna droppar

De valde att undersöka saken vidare. Med en teknik för att 3d-skriva vätskor skapade teamet millimeterstora droppar av vatten, olja och järnoxid. De bibehåller sin form eftersom järnoxidpartiklarna binder med de tensider som vanligtvis minskar ytspänningen, och istället bildar de en film runt det blandningen.

Efter att ha magnetiserats uppvisade dropparna en helt ny egenskap – vätskan förblev magnetiserad. Det rapporterar Live Science.

Det finns förvisso redan magnetiska vätskor, men så kallade ferrofluider är bara magnetiserande i närvaro av ett magnetfält. Forskarna kan ge de 3d-utskrivna dropparna flera olika former – från en sfär till en cylinder, pannkaka, eller till och med en taggig form – som en sjöborre.

Öppnar upp för fler områden

De kan även skriva ut långa tuber med ett hårstrås tjocklek. Variationerna öppnar upp för fler användningsområden, bland annat inom elektronik och medicinbranschen. Russel och hans team förstår dock inte fullt ut hur det kommer sig att järnoxidpartiklarna förblir magnetiska och bibehåller sina positioner i vätskan.

Deras avhandling har publicerats i tidskriften Science.

John Edgren

Mer om: Magnetism

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer