Pastörisering effektivare med mikrovågor

2016-08-11 11:29  
Utveckling av pastörisering med mikrovågor vid Fraunhofer IGB. Foto: Fraunhofer IGB

Mikrovågor förlänger hållbarheten i livsmedel vid pastörisering upp till fyra gånger effektivare än med konventionella metoder visar ett långtidsförsök.

Vid pastörisering av mer tjockflytande livsmedel som yoghurt, kvarg eller puréer flyter livsmedlen långsammare genom de plattvärmeväxlare som ofta används än när vanlig mjölk pastöriseras. Resultatet blir att bottenfällningar lätt bildas. Dessa måste allt som oftast rensas bort ur anläggningen, med produktionsstopp som följd.

Vid Fraunhoferinstitutet IGB i Stuttgart har man tillsammans med mejerier långtidstestat att värma upp produkterna med hjälp av mikrovågor, som har fördelen att de värmer produkten mer likformigt än med plattvärmeväxlare. Den kortare uppvärmningstiden ger också mindre risk för vidbränning.

Efter ett årslångt test visar det sig nu att vid pastörisering av en så trögflytande produkt som kvarg så kan upp till fyra gånger så stora satser produceras innan anläggningen måste rengöras från fällningar jämfört med konventionell uppvärmning. Vid yoghurtframställning ökade effektiviteten ytterligare.

Ana Lucia Vasquez-Caicedo som leder forskargruppen vid Fraunhofer IGB tänker sig nu att pastörisering med mikrovågor kan utvecklas för att inte bara gälla mjölkprodukter. Hon söker därför projektpartner inom livsmedelsindustrin. Men även vid kosmetikaframställning kan metoden vara intressant.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer