Nytt borreliavaccin verkar i fästingen

2003-06-24 23:00  

Det finns vaccin mot den fästingburna sjukdomen borrelia. Men det går inte att köpa. De stora läkemedelsföretagen avvaktar med utprovning och lansering efter bakslag i USA. – Det beror mer på marknadskrafterna än på forskningen att vi inte har något borreliavaccin än, säger infektionsläkaren Johan Berglund.

Först om fem-tio år kan ett vaccin på borrelia dyka upp på marknaden. Det är alla inblandade i borreliaforskningen i Sverige överens om i dag.

Ändå finns det redan en färdig vaccinkandidat, som ger ett bra skydd mot den borrelia vi har i Europa. Men det ligger på is.

Amerikansk-brittiska läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, som har utvecklat det, avvaktar efter sina bakslag i USA. Det borreliavaccin som såldes där misstänktes ge biverkningar och drogs bort från marknaden för två år sedan.

På Baxter Medical International däremot fortsätter man sin utveckling av ett borreliavaccin. Men förra årets optimistiska tongångar om att få fram ett vaccin redan 2005 har bytts mot en markant försiktighet idag. En tidigare variant av vaccinet gav försökspersonerna utslag vid själva sprutsticket.

- Vi får nog inte ut något vaccin på marknaden förrän om tidigast fem år, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare och medicinsk chef på Baxter i Sverige.

Medicinska motgångar är alltså en förklaring till varför inget borreliavaccin finns än. Men borreliaforskaren Johan Berglund menar att det snarare är marknadskrafterna än forskningen, som sätter hinder i vägen.

- Med de stora sammanslagningarna inom läkemedelsindustrin har vaccinerna kommit i skymundan. Man tar bara ett i taget och just nu har det gällt akuta insatser som mot smittkoppor och mjältbrand, säger han. Han är infektionsläkare i Ronneby och leder ett forskningsprojekt om borreliabakteriens utbredning i Sydsverige.

Andra kommersiella hinder är att borrelia till skillnad mot den fästingöverförda hjärnhinneinflammationen TBE är en behandlingsbar sjukdom. Behovet av ett vaccin är alltså inte lika stort. Och Nordamerika, som borde vara den största marknaden, drabbas inte alls lika hårt som Europa. I USA, med drygt 287 miljoner invånare, registreras 20 000 borreliafall varje år.

Sverige, med sina nio miljoner invånare, har 10 000 borreliafall om året. De fallen ökar stadigt.

När vaccinet väl finns att köpa grundar det sig sannolikt på en svensk-amerikansk upptäckt: borreliabakteriens speciella protein på cellens utsida, OspA (Osp betyder Outer surface membrane protein). De antikroppar som utvecklas av vaccinet letar upp proteinet, spräcker cellmembranet och dödar bakterien.

- Ett listigt vaccin, säger en av upptäckarna, Sven Bergström, professor i molekylärbiologi, Umeå. Till skillnad från andra vacciner verkar det utanför människokroppen.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt