Ny metod för att hitta antibiotikaresistens

2022-09-01 07:36  
Forskare på Chalmers har hittat en ny metod för att upptäcka resistens i bakterier. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att ta reda på vilken antibiotika som biter mot delvis resistenta bakterier är ofta både krångligt och kräver dyr utrusning.

Men nu har en forskargrupp på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers tekniska högskola upptäckt ett sätt att använda billig utrustning för ta reda på exakt vilken antibiotika en bakterie är resistent mot, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarna har nu lyckats programmera gensaxen CRISPR-CAS9 till att hitta resistenskopplade gener i bakterien. Om den hittar en sådan gen gör gensaxen ett litet klipp i dna-molekylen.

I ett mikroskop, som man vanligtvis använder för att diagnostisera tuberkulos, är det sedan möjligt för forskarna att se om det finns resistens genom att se om den så kallade dna-cirkeln är uppklippt eller inte, enligt radion.

Mer om: Antibiotika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer