Nasa slår rekord med superlätt kiselskum

2002-05-22 23:00  
MATERIAL Den senaste varianten av världens lättaste material består av 99,8 procent ingenting. Därför kan det användas för att fånga in sandkorn i rymden, trots att de rör sig många gånger snabbare än gevärskulor.

Materialet kallas aerogel. Det är ett styvt skum av kiseloxid och sand, som i den senaste versionen har en densitet på bara tre milligram per kubikcentimeter. Det är ett världsrekord för tillverkaren, amerikanska rymdstyrelsen Nasas Jet Propulsion Laboratory, JPL. Anledningen till att JPL

intresserar sig för detta udda material är att det genom sin ringa massa är idealiskt för att göra provtagningar av partiklar i rymden eller i atmosfären på andra planeter. På sonden Stardust som just nu närmar sig kometen Wild 2 används aerogel som ett slags flugpapper för att fånga skräp i kometens svans. Partiklarna bromsas försiktigt in i det svampiga kiselmaterialet i stället för att förgasas vid krocken mot stål eller aluminium.

Aerogel har andra märkliga egenskaper. På grund av sin låga densitet är materialet halvt genomskinligt, med en blåaktig ton. Den nya superlätta varianten klarar stora tryck och mycket höga temperaturer. Ett block aerogel på två gram kan hålla upp en 2,5 kilos vikt, och en centimetertjock skiva av materialet isolerar bort värmen från en blåslampa. Därför finns det många användningsområden för industrin, till exempel som isolering. Forskarna vid JPL tror inte att det går att tillverka en lättare aerogel än tre milligram per kubikcentimeter. Kiselmolekylerna kommer inte att binda med varandra i en ännu glesare blandning. Det block av genomskinlig, frigolitliknande kisel som Nasa nu presterat får kanske behålla sin titel som världens lättaste material.


Se även: http://www.jpl.nasa.gov/releases/2002/release_2002_108.html
http://www.nyteknik.se/utskrift2.asp?art_id=8597

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer