Ministrar säger ja till EU-patent

2011-03-11 08:05  
Ewa Björling. Foto: Pawel Flato.

På gårdagens ministerrådsmöte i Bryssel blev det grönt ljus för ett gemensamt EU-patent. ”En milstolpe” enligt Sveriges handelsminister Ewa Björling.

Under gårdagens ministerrådsmöte kom alla medlemsländer, utom Italien och Spanien, överens om att införa ett gemensamt EU-patent.

I en videointervju på regeringens hemsida betecknar handelsminister Ewa Björling överrenskommelsen som en milstolpe.

- Äntligen kom vi hela vägen fram, sa hon.

Ett smolk i bägaren är dock yttrande från EU-domstolen, som kom tidigare i veckan, om att den föreslagna domstolslösningen inte är förenlig med EU:s regler.

EU-kommissionen och ministerrådet ska därför noga analysera yttrandet och arbeta fram en nya regler för patentdomstolen.

Innan ett EU-patent kan bli verklighet återstår även för EU-kommissionen att ta fram detaljerade förslag om själva patentet och språklösningen. Dessa kommer sedan att förhandlas i ministerrådet innan de kan antas.

- Jag hoppas vi kan få ett patent på plats inom ett par tre år, sa Ewa Björling.

Frågan om ett gemensamt EU-patent har diskuterats i minst 20 år. Under hösten strandade arbetet på grund av att Italien och Spanien inte kunde acceptera de föreslagna språkreglerna.

Sverige och elva andra EU-länder beslutade då att gå vidare utan Spanien och Italien inom ramen för det som på EU-språk kallas ”fördjupat samarbete”. Det innebär att en begränsad grupp EU-länder kan genomföra en reform även om alla inte är eniga.

Under gårdagens ministerrådsmöte ställde sig 25 av EU:s 27 medlemsländer bakom förslaget till ett fördjupat samarbete kring ett EU-patent.

Marie Alpman

Mer om: Patent Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer