Linda datorn runt handen

2008-08-26 11:08  
För att materialet ska kunna töjas perforeras det i ett nätmönster och täcks med ett tunt gummimaterial.

En dator runt handleden eller integrerad i armstödet till soffan . Ett nytt elektriskt ledande material kan göra elektronik extremt böjlig.

Flera forskare har visat upp töjbar elektronik, men hittills har ingen lyckats med konststycket att göra elektroniken så elastisk att den kan viras runt människor, möbler eller andra föremål med oregelbundna former.

Materialforskaren Takyo Someya, professor vid Universtitet i Tokyo och hans forskargrupp är de första som lyckats. I en artikel i den amerikanska tidskriften Science beskriver de ett elektriskt ledande polymermaterial som de använt för att koppla ihop organiska transistorer. Resultatet blev kretsar som kan töjas 134 procent utan att gå sönder.

Ledningsförmågan har uppmätts till 57 siemens per centimeter.

- Det är två gånger högre än vad som tidigare rapporterats inom området, och ett världsrekord för mjuka material, uppger Takyo Someya i ett uttalande.

Töjbara elektronikkretsar kan få många användningar. Forskargruppen bakom Takyo Someya nämner böjbara bildskärmar, datorer som integreras i möbler samt olika former av ”hud” som på elektrisk väg ger robotar förmågan att känna.

Tricket bakom den höga ledningsförmågan är att låta en femtedel av materialet bestå av en blandning av millimeterlånga nanorör som mixats samman med en jonlösning. Resultatet blir ett nät av elektriskt ledande fibrer där signalerna kan rusa fram. För att materialet ska kunna töjas extra mycket perforeras det i ett nätmönster och täcks med ett tunt gummimaterial.

En som imponeras av det nya materialet är Ray Baughman, materialforskare vid Texas University. Enligt honom har materialforskare hittills bara använt sig av korta nanorör, eftersom de trott att materialet skulle bli för skört annars, uppger han för Technology review.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer