LHC igång på halvfart

2010-03-03 11:32  

Återigen har protonerna börjat snurra i Cerns stora partikelaccelerator. Under några veckor framöver kommer de två motriktade partikelstrålarna att trimmas in och accelereras till allt högre energier.

Målet är att komma upp i en kollisionsenergi på 7 teraelektronvolt, vilket är hälften av vad LHC-maskinen är avsedd att klara. Processen är känslig och kommer att ta tid. Cerns tekniker vill inte råka ut för samma sak som förra gången, för ett och ett halvt år sedan, då acceleratorringen bokstavligen exploderade.

Sedan hösten 2008 har LHC renoverats och förbättrats, men fortfarande återstår en del problem, med risk att haveriet ska upprepas. Därför vågar man inte köra i mer än halvfart innan de sista bristerna är åtgärdade, vilket kräver ett års avstängning.

Men de 7 teraelektronvolt som maskinen hoppas komma upp i under våren, är tillräckligt för att göra vissa fysikexperiment samt justera in de fyra, stora detektorer längs acceleratorringen som ska avslöja materiens innersta. Sannolikheten att hitta Higgs-partikeln, som LHC är byggd för att upptäcka, är närmast obefintlig.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer