Lägg aldrig nycklarna på bordet

2008-11-04 15:13  
Nycklar på ett cafébord fotograferade från ett hustak. Foto: University of California i San Diego.

Ett foto av en nyckel räcker som underlag för att tillverka en fungerande kopia. Även om bilden tagits med en vanlig kamera på 60 meters avstånd.

Från ett hustak fotograferade forskare i USA en nyckel som låg på ett kafébord, 60 meter från kameran.

Det räckte som underlag för att tillverka en exakt fungerande kopia av nyckeln.

Nyckelbilden matades in i ett program, döpt till Sneakey, som forskarna skapat i matematikprogrammet Matlab.

Resultatet blev en kod som låssmeder använder för att automatiskt fräsa ut nycklar i en maskin.

– Vi utvecklade mjukvaran för nyckelkopiering för att visa att nycklar inte är så säkra som folk tror, säger Stefan Savage i ett pressmeddelande.

Han är dataprofessor vid Jacobs School of Engineering vid University of California i San Diego och handledare för de studenter som utvecklat nyckelkopieringen.

Nycklarna som använts är av en typ som är mycket vanlig för bostadslås i USA, skriver forskarna i rapporten "Reconsidering Physical Key Secrecy: Teleduplication via Optical Decoding".

Nyckeln på cafébordet fotades med teleobjektiv. Men på närmare håll duger en vanlig två megapixels mobilkamera.

Innan nyckelfotot matas in i datorn markeras några kontrollpunkter på nyckeln. Dessutom krävs en referensbild av samma nyckeltyp för att måtten ska bli exakta.

Den stora utmaningen för forskarna var att anpassa Sneakey för att kunna avläsa bilder tagna i olika vinklar och på olika avstånd.

Forskningsrapporten om nyckelkopieringen, förutom programkoden, finns tillgänglig via webben.

Men enligt forskarna är det ganska lätt för den som behärskar Matlab och har kunskap om datoriserad bildigenkänning att bygga ett eget system.

För nyckelkopieringen behöver man inte ens ta egna bilder.

– På fotodelningssajter som Flickr finns många foton av personers nycklar som enkelt kan avvändas för kopiering, säger Stefan Savage i pressmeddelandet.

– Vanligtvis brukar personer maskera kreditkortsnummer och uppgifter på körkort innan de gör bilderna allmänt tillgängliga, men de inser inte att de bör vidta samma säkerhetsåtgärder med sina nycklar.

Dessutom kan bilder tagna från allmänna övervakningskameror och röntgenkameror på flygplatser användas för nyckelkopiering.

Enligt de amerikanska forskarna är låstillverkare medvetna om problemet och utvecklar säkrare system, exempelvis som bilnycklar med inbyggda radiotaggar.

Rådet till den stora majoritet som ännu har helt vanliga nycklar är enkelt:

– Behandla nycklarna som kreditkort och förvara dem i fickan när du inte använder dem, uppmanar Stefan Savage.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer