Kardborreband av stål tål 35 ton

2009-09-09 13:59  
Kardborreband från Metaklett

Behöver du fästa 35 ton i tuffa miljöer med hög värme? Då kanske ett tyskt kardborreband av stål kan locka.

Metaklett är namnet på den nya fästanordningen som utvecklats av forskare vid det tekniska universitetet i München i Tyskland. Precis som i ett vanligt kardborreband hålls två bandremsor ihop av små hakar och öglor. Men i stället för nylon tillverkas banden i stål och står därmed pall för extrema påfrestningar.

En kvadratmeter Metaklett klarar en last på upp till 35 ton vid temperaturer så höga som 800 grader C, enligt forskarna. Dessutom tål den tyska kardborren kemikalier. Och den kan återanvändas precis som ett traditionellt kardborreband.

– Den oslagbara fördelen med öglor och loopar är att de är lätta att öppna och stänga igen, konstaterar forskaren Josef Mair i ett uttalande.

Banden tillverkas i fjäderstål i två olika varianter. Tekniken belönades i somras med ett tredjepris av juryn till det tyska stålpriset Stahl-Innovationspreis som delas ut var tredje år.

Forskargruppen tror att fästanordningen kan komma till användning såväl inom bilindustrin som i byggbranschen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer