Jakten på Higgs intensifieras

2012-02-08 08:14  

Sannolikheten för att det verkligen var Higgspartikeln som visade sig i partikelacceleratorn vid Cern har ökat.

Cerns forskare fortsätter att analysera mätresultaten från förra årets jakt efter higgspartikeln i den stora partikelacceleratorn vid Cern. De första resultaten presenterades under stort ståhej den 14 december, då partikelfysikerna trodde sig ha sett spår efter den jagade partikeln. Men helt säkra var de inte; sannolikheten för att de hittat Higgs var lika stor som att få två sexor efter att ha kastat två tärningar.

Nu har mätvärdena studerats ytterligare och sannolikheten har ökat för att det verkligen var Higgs som blottade sig i detektorerna. Trots att det ännu inte är bevisat att den mystiska partikelns existens, är forskarna tämligen säkra på att de lagt den sista pusselbiten i Standardmodellen för universums uppbyggnad.

Under det kommande året ska fysikerna fokusera sitt letande inom det område, 124 till 126 gigaelektronvolt, där Higgs förmodligen gömmer sig.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer